Борг до 65 000 грн у разі погашення буде зніматись з арешту автоматично, – Мінюст

30 квітня 2021, 15:15Новини2049

Этот материал также доступен на русском

Відповідний текст проєкту Закону вже проходить внутрішнє погодження в структурних підрозділах Міністерства юстиції.

  • Посилання скопійованоlink copied

Як повідомив на своїй сторінці у ФБ заступник міністра юстиції Андрій Гайченко, скоро стане неможливим вимагати гроші з боржників за зняття арешту.

Андрій Гайченко

Зокрема, А.Гайченко нагадав, що в квітні цього року він виступив з ініціативою автоматизувати процедуру зняття арешту з майна боржника у разі відповідного погашення заборгованості, в тому числі здійсненого через відповідні онлайн-сервіси. І станом на сьогодні текст проєкту Закону вже проходить внутрішнє погодження в структурних підрозділах Міністерства юстиції.

Відповідаючи на запитання, які проблемні питання вирішує зазначений законопроєкт, Андрій Гайченко наголосив, що нормативно-правовий акт усуне “корупційну складову в роботі виконавців та ліквідує довготривалу бюрократичну процедуру зняття арешту”.

Змінами пропонується автоматичне зняття арешту, накладеного виконавцем на майно боржника за виконавчими провадженнями, по яким сплачено борг в повному обсязі!

“Після надходження на рахунок коштів, сплачених боржником, АСВП розпізнаватиме, до якого виконавчого провадження відноситимуться такі кошти, після чого автоматично виключатимуться відомості з Єдиного реєстру боржників до перерахування коштів або закінчення виконавчого провадження. Дискусійним залишається питання, на які виконавчі провадження розповсюдити автоматичне зняття арешту. Наразі пропонується розповсюдити процедуру на виконавчі провадження, сума стягнень за якими становить до 10 мінімальних заробітних плат. В більшості це документи про стягнення адміністративних штрафів”, – резюмував чиновник.

Враховуючи, що наразі мінімальна зарплата складає 6000 грн (з грудня – 6500 грн), то йдеться про автоматичне зняття арештів щодо боргів у діапазоні 60-65 тис грн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?