За кордономОгляд ЗМІ

Відбувся перший “повітряний бій” між винищувачем зі ШІ та пілотованим літаком

18 квітня 2024, 12:35Новини1039

Этот материал также доступен на русском

Поки що це лише експеримент, однак у майбутньому не виключають застосування штучного інтелекту у реальному повітряному бою.

  • Посилання скопійованоlink copied

У США модифікований F-16 – літак, здатний літати в автономному режимі і відомий як X-62A, взяв участь у першому у своєму роді випробувальному “повітряному бою” проти винищувача, що пілотується.

Про це, як пише УНІАН, повідомляє The War Zone. X-62A збудували на базі двомісного F-16D. Особливість літака – його здатність імітувати системи будь-якого літального апарату. “Повітряний бій” між пілотованим F-16 та X-62A під керівництвом ШІ провели у 2023 році. Імітацію виконали на відстані 600 метрів, швидкість польоту сягала 1900 км/год.

Для підстрахування на борту X-62A знаходився пілот, проте це ані скільки не применшує досягнення американських інженерів. Вже зараз можна казати про те, що машинне навчання у повітрі стало реальністю. Поки що це лише експеримент, однак у майбутньому не виключають застосування штучного інтелекту у реальному повітряному бою.

Застосовувати ШІ можна буде як на старих винищувачах, так і на перспективних машинах, які ще не здійснили свого першого польоту.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?