Уряд ухвалив низку постанов для забезпечення захисту прав дітей

2 червня 2023, 16:28Новини227

Этот материал также доступен на русском

Зважаючи на важливість виховання дітей в родинному середовищі та зростання кількості сиріт під час війни, Уряд унормував можливість усиновлення українцями тих дітей, які були евакуйовані за кордон

  • Посилання скопійованоlink copied

Мінсоцполітики продовжує реформування сфери соціального захисту, у тому числі, у напрямку забезпечення прав дітей.

1 червня на засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено 3 постанови, розроблені за ініціативою Міністерства соціальної політики.

Прийняті акти спрямовані на створення додаткового соціального захисту дітей, які постраждали від війни, а також – на попередження порушення прав дітей, які є тимчасово переміщеними (евакуйованими), і суттєве посилення контролю за діями всіх сторін, залучених до евакуації.

Задля безпеки українських дітей, Уряд своєю постановою рекомендував військовим адміністраціям евакуювати дітей, які проживають в закладах на цілодобовій основі, не менше ніж за 100 км від тимчасово окупованої території і зони бойових дій та 50 км від кордону з російською федерацією і республікою білорусь, а також не менше 2 км від об’єктів критичної інфраструктури.

Цей акт також визначає механізми прийняття рішення про повернення в Україну тимчасово переміщених (евакуйованих) дітей із закладів з-за кордону – аби забезпечити, що діти повертаються до регіонів, в яких вони проживали, лише коли це справді безпечно. Також актом запроваджено механізм повернення евакуйованих за кордон цілих груп та окремих дітей.

Цей акт удосконалить облік в Єдиному банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів всіх дітей, яких евакуйовують із закладів, чи будь-які зміни щодо супроводжуючих осіб, місць перебування таких діток, організацій, які забезпечують догляд за ними тощо.

В цілому, цей акт спрямовано на попередження порушення прав українських дітей та осіб, які є тимчасово переміщеними (евакуйованими), а також на суттєве посилення контролю за діями всіх сторін, залучених як до евакуації дітей, так і до турботи і захисту цих дітей, де б вони не були.

Зважаючи на важливість виховання дітей в родинному середовищі та зростання кількості дітей-сиріт під час війни, Уряд унормував можливість усиновлення українцями тих дітей, які були евакуйовані за кордон.

До сьогодні не було забезпечено механізму, щоб українські громадяни могли всиновлювати українських дітей, евакуйованих за межі країни. Постанова врегульовує процедуру усиновлення та влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться за кордоном, саме в українські сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, під час воєнного стану. А також – передання таких дітей під опіку, піклування кандидатів в усиновлювачі. Завдяки ухваленим змінам, українські громадяни-кандидати в усиновлювачі зможуть знайомитися з дітьми онлайн.

Крім того, врегульовано питання усиновлення в одну сім’ю братів і сестер, які були роз’єднані під час евакуації за межі України. І надається, на час воєнного стану, право іноземцям, які перебувають у шлюбі з громадянами України, усиновлювати дитину свого подружжя (до цього часу усиновлення дитини іноземцями було заборонено, а у механізм усиновлення українських дітей подружжями (іноземець та громадянин України) взагалі відсутній).

Оскільки законодавство України передбачає додатковий соціальний захист та ряд пільг для дітей, які постраждали від війни, статус “дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів”,зможуть отримати всі діти, які внаслідок воєнних дій, отримали поранення, контузію, каліцтво, зазнали фізичного, сексуального чи психологічного насильства.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?