Проекти та інновації

У ВРУ підтримали запровадження спецрахунків для недопущення накопичення боргів операторами ГРМ

20 травня 2021, 17:42Новини182

Этот материал также доступен на русском

ОГТСУ повідомив, що протягом лютого-березня несанкціоновані відбори газу для ВТВ облгазами зросли майже в 20 разів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав (17 голосів «ЗА») законопроєкт №3800, який пропонує механізм для запобігання утворення обл-, міськгазами нових боргів за газ для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) перед Оператором ГТС України шляхом запровадження спеціальних рахунків, повідомляє пресслужба ОГТСУ, зазначає Kosatka.Media.

Так, на сьогодні оператори ГРМ мають сплатити Оператору ГТС України понад 10 млрд грн. У разі ухвалення цей законопроєкт дозволить вирішити проблему накопичення боргів за несанкціоновані відбори газу. Тоді кошти за газ для ВТВ, які населення сплачує в тарифі на розподіл газу, будуть автоматично перераховуватися за цільовим призначенням.

«Ми проводили аналіз, наскільки справно українці сплачують за розподіл газу. Це майже 100-відсоткова оплата. Тобто облгази мають кошти на газ для ВТВ, виставляють рахунки населенню, але при цьому продовжують безоплатно відбирати газ з ГТС, – зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. – Така ситуація дестабілізує роботу компанії і загрожує процесу модернізації газотранспортної системи».

Також ОГТСУ повідомив, що протягом лютого-березня несанкціоновані відбори газу для ВТВ облгазами зросли майже в 20 разів. Така ситуація є критичною, оскільки Оператор ГТС України вже несе збитки через борги операторів ГРМ. Зокрема, заборгованості облгазів вплинули на фінансові показники держкомпанії за І квартал 2021 року.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Як держава може підтримати і захистити власну економіку в умовах російської агресії?

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Після пояснення незрозумілих для народних депутатів юридичних термінів, законопроект 4409 був рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Розроблений Мін’юстом законопроект 4409 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства ще чекає на розгляд під час нинішньої сесії Верховної Ради, але експерти вже готуються до…