У ВРУ хочуть переглянути податки для азартних ігор і лотерей

12 березня 2021, 17:22Новини224

Этот материал также доступен на русском

Влітку минулого року фінансовий комітет Ради вже затвердив редакцію законопроєкту про оподаткування азартних ігор.

  • Посилання скопійованоlink copied

Профільний комітет Верховної Ради України розробив законопроєкт про податки (2713-д), в якому пропонується вилучити оподаткування виграшів в азартних іграх, якщо приз — понад 8 мінімальних зарплат (зараз 48 тисяч гривень). Також документ вилучає норму про потрійну вартість ліцензії для компаній і вводить податок на дохід, крім податку на прибуток підприємства, повідомляє Finance.ua.

Як зазначається, влітку минулого року фінансовий комітет Ради вже затвердив редакцію законопроєкту про оподаткування азартних ігор, яку рекомендував винести на голосування в зал. Документ пропонував встановити нульову ставку для грального бізнесу до 2024 року і знижену 5% ставку для букмекерської діяльності. Всі виграші звільнялися від оподаткування.

Все це депутати хотіли компенсувати за рахунок потрійної вартості ліцензій, яку бізнес повинен оплачувати доти, доки не запрацює онлайн-моніторинг. Проте в підсумку профільний комітет вирішив все це переписати і оформити новий законопроєкт про податки (2713-д). У ньому депутати, по-перше, запропонували вилучити оподаткування виграшів, якщо приз понад 8 мінімальних зарплат (зараз 48 тис. грн). По-друге, документ вилучає норму про потрійну вартість ліцензії для компаній. По-третє, крім податку на прибуток підприємства, вони повинні платити ще податок на дохід (на валовий гральний дохід). Йдеться про GGR — різницю між ставками та виграшем.

Ставку цього податку пропонується зробити єдиною для всіх видів грального бізнесу — 10% від валового грального доходу. Але таким чином ставка податку для букмекерів і казино знизиться з 18% до 10% від валового доходу, а для операторів лотерей — з 30% до 10%. Одностайності з цього приводу в комітеті немає.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Як держава може підтримати і захистити власну економіку в умовах російської агресії?

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Після пояснення незрозумілих для народних депутатів юридичних термінів, законопроект 4409 був рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Розроблений Мін’юстом законопроект 4409 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства ще чекає на розгляд під час нинішньої сесії Верховної Ради, але експерти вже готуються до…