За кордоном

У РФ побоюються, що законопроєкт про банкрутство відіб’є бажання у банків видавати кредити

18 лютого 2021, 18:25Новини118

Этот материал также доступен на русском

Також є зауваження щодо новацій, запропонованих для інституту арбітражних керуючих.

  • Посилання скопійованоlink copied

Глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна заявила, що в новому законопроєкті про банкрутство повинні бути збалансовані відносини боржників і кредиторів. Поки в ряді новацій документа регулятор бачить невеличкий «перекіс» у бік боржників. Крім цього, вона попередила, що обмеження кредиторів може призвести до того, що банки, прагнучи уникнути проблем із клієнтами, що банкрутують, можуть серйозно обмежити видачу позик, повідомляє «Долг.РФ».

За її словами, поки у банківського сектора залишається ряд питань до документа, наприклад, до поправок про заставних і незаставних кредиторів.

«У банківської спільноти були серйозні побоювання, пов’язані з інститутом переважної застави. Але керівник ФПС запевнив, що право служби накладати арешт і забезпечувальні заходи на майно не стосуватимуться вже закладеного майна», – уточнила Ельвіра Набіулліна.

Вона також зазначила, що ще належить обговорити, як ця норма відіб’ється на незаставних кредиторів. Дотримання балансу інтересів всіх учасників банкротного процесу Ельвіра Набіулліна порахувала головним завданням нового документа і попередила: якщо баланс не буде знайдений і буде «перекіс» у бік боржників, то банки обмежать видачу позик, що безпосередньо вплине на економіку РФ. При цьому вона підкреслила, що і про боржників забувати не варто, тому важливо розвивати реабілітаційні процедури.

У свою чергу заступник голови Ради Федерації Микола Журавльов звернув увагу, що багато зауважень до законопроєкту стосується новацій, запропонованих для інституту арбітражних керуючих. За його словами, у професійного співтовариства є сумніви щодо процедури випадкового відбору арбітражних керуючих на основі позицій у рейтингу. Заступник голови Ради Федерації зазначив, що з документа неясно, як потрібно діяти кредиторам, якщо вони будуть незадоволені роботою випадково обраного арбітражного керуючого.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.