Огляд ЗМІ

Очільниця МВФ прогнозує, що 2023 рік буде важким для світової економіки

2 січня 2023, 13:39Новини269

Этот материал также доступен на русском

У жовтні МВФ знизив прогноз щодо глобального економічного зростання в 2023 році, що відображає триваючі наслідки війни в Україні, а також інфляційний тиск і високі процентні ставки

  • Посилання скопійованоlink copied

Для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким, оскільки основні рушії глобального зростання – Сполучені Штати, Європа та Китай – зазнають послаблення активності.

Про це повідомила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, передає БЦ з посиланням на Reuters.

“Новий рік буде важчим, ніж рік, який ми залишили позаду. Чому? Тому що три великі економіки – США, ЄС і Китай – уповільнюються одночасно”, – сказала вона в інтерв’ю CBS.

У жовтні МВФ знизив прогноз щодо глобального економічного зростання в 2023 році, що відображає триваючі наслідки війни в Україні, а також інфляційний тиск і високі процентні ставки, установлені центральними банками, зокрема Федеральною резервною системою США, для зниження цінового тиску.

“Вперше за 40 років зростання Китаю в 2022 році, скоріше за все, буде на рівні або нижче світового зростання”, – сказала Георгієва.

Більш того, очікувані спалахи ковіду в найближчі місяці можуть ще більше вдарити по його економіці й уповільнить як регіональне, так і глобальне зростання, сказала вона.

У жовтневому прогнозі МВФ зростання ВВП Китаю за минулий рік становило 3,2% – на рівні глобального. Пізніше прогнозні показники були поліпшені, але надалі, схоже, будуть знову знижені.

МВФ, як правило, представляє оновлені прогнози під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі у Швейцарії.

Тим часом, за словами Георгієвої, економіка США може уникнути падіння, яке, ймовірно, торкнеться третини світових економік.

На її думку, “США є найбільш стійкою країною”, і вона “може уникнути рецесії”.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?