Колізії та конфлікти

НААКУ застерігає правоохоронні органи від незаконних переслідувань арбітражних керуючих

26 лютого 2021, 12:51Новини1063

Этот материал также доступен на русском

Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання своїх повноважень не може вважатися неправомірною вигодою в контексті статті 365-2 КК України.

  • Посилання скопійованоlink copied

Національна асоціація арбітражних керуючих України висловлює своє занепокоєння щодо судових процесів проти арбітражних керуючих, які проводяться усупереч з європейськими стандартами справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

Євген Лахненко

Наразі члену Ради арбітражних керуючих України, арбітражному керуючому, адвокату Євгенію Лахненку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 365-2 Кримінального Кодексу України, – йдеться у повідомленні організації.

Так, рівно місяць тому, 26 січня 2021 року до Євгенія Лахненка застосовано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 5437 НМДГ, що становить 12,342 млн. грн.

Ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 15 лютого 2021 року до Євгенія Лахненка застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Одним з основних своїх завдань НААКУ вважає передбачений п.4 ч.1 ст.33 Кодексу України з процедур банкрутства захист професійних прав арбітражних керуючих і передбачене Статутом НААКУ забезпечення представництва та захисту арбітражних керуючих у судах та кримінальних провадженнях.

НААКУ закликає органи досудового розслідування та прокуратури гарантувати об’єктивність та прозорість як досудового розслідування, так і судового контролю над ним, які повинні відповідати правовим стандартам справедливості та загальноприйнятим практикам. Асоціація наголошує на потребі дотримуватись зобов’язань держави щодо верховенства права при кримінально-правовій кваліфікації дій арбітражних керуючих.

У контексті захисту арбітражного керуючого від незаконного кримінального переслідування, НААКУ вважає своїм завданням спростувати голослівні твердження правоохоронних органів, які ЄСПЛ розглядає, як порушення права на справедливий суд.

В НААКУ впевнені, що залучення професійних експертів у галузі права до юридичної оцінки щодо конкретних справ, – є запорукою прийняття справедливих та обґрунтованих рішень. Висновок фахівця не зобов’язує до прийняття рішення на користь того чи іншого учасника процесу, а змушує задуматися та мотивувати свої дії, насамперед, тих учасників процесу, які наділені владними повноваженнями.

Олена Беляневич

За таких умов, членом Науково-консультативної ради при НААКУ, доктором юридичних наук, професором Оленою Беляневич 24 лютого 2021 року підготовлено науковий висновок щодо правового статусу арбітражного керуючого (керуючого санацією) відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Так, у відповідності з документом, арбітражний керуючий зобов’язаний виконувати повноваження керуючого санацією, передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», після закінчення визначеного в плані санації строку, до моменту припинення його повноважень господарським судом, про що виноситься відповідна ухвала. А у деяких випадках, визначених Законом, – також до передачі справ ліквідатору, або до призначення в установленому порядку керівника (органів управління) боржника.

Грошова винагорода арбітражному керуючому гарантується чинним законодавством.

Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання своїх повноважень, визначена Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», не може вважатися неправомірною вигодою в контексті статті 365-2 КК України.

Застосування за результатами перевірки діяльності арбітражного керуючого Мін’юстом дисциплінарного стягнення, у вигляді позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого, є юридичним фактом, на підставі якого господарський суд виносить ухвалу про звільнення (відсторонення) арбітражним керуючим від виконання функцій керуючого санацією.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НААКУ

Статті • Влада i люди
Обов`язок АК провести аналіз фінансово-господарського стану боржника кореспондується із відповідальністю арбітражного керуючого за невиконання або неналежне виконання, покладених на нього обов`язків

НААКУ

Статті • Влада i люди
Чим більше арбітражних керуючих проголосує, тим чіткішим і однозначним вийде сигнал від спільноти

НААКУ

Статті • Влада i люди
Національний банк України стає обов’язковим учасником справ про банкрутство страховика

НААКУ

Статті • Влада i люди
Висновки за результатом проведеного аналізу ФГД – це головне підґрунтя для розшуку та повернення активів боржника

НААКУ

Статті • Влада i люди
У 2023 році рішення Комісії взагалі не оскаржувались у судовому порядку, а у 2022 році було подано 1 позов

НААКУ

Статті • Влада i люди
Робота арбітражного керуючого необхідна та складна з кількох причин