Мешканців Одеської області закликали не відвідувати узбережжя Чорного моря: у чому причина?

9 червня 2023, 12:16Новини355

Этот материал также доступен на русском

Через вибух на Каховській ГЕС велика кількість сміття та уламків потрапила з Дніпра до акваторії Чорного моря, а вздовж берега вже спостерігається дрейф великої кількості уламків, дерев, відходів

  • Посилання скопійованоlink copied

Мешканців Одеської області закликають утриматися від відвідування узбережжя Чорного моря через появу там сміття та вибухонебезпечних предметів, які принесло Дніпро після підриву окупантами Каховської ГЕС.

Про це йдеться у зверненні голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера до жителів Одеської області, – пише Прямий.

За його словами, через вибух на Каховській ГЕС велика кількість сміття та уламків потрапила з Дніпра до акваторії Чорного моря, а вздовж берега вже спостерігається дрейф великої кількості уламків, дерев, побутових відходів, сміття, виявляють тіла загиблих тварин.

“Крім того, вода виносить до берегів міни, розтяжки та нерозірвані боєприпаси. Це загроза життю і здоров’ю жителів регіону”, – зазначив голова ОВА.

“Закликаю мешканців Одеської області утриматись від прогулянок узбережжям та пляжами”, – заявив він.

Зазначимо, за словами глави підрозділу Міжнародного комітету Червоного Хреста з розмінування Еріка Толлефсена, повінь, викликана руйнуванням греблі Каховської ГЕС, змила мінні поля нижче за течією Дніпра в Херсонській області, що становить смертельну небезпеку для населення всього півдня України.

Він нагадав, що МКЧХ кілька місяців допомагав у розмінуванні територій України, маркуючи мінні поля та наносячи їх на карту, але “тепер усе це змито”. “Ми з жахом стежимо за новинами. Раніше ми хоч знали, де небезпека. Зараз ні. Все, що ми знаємо, – це те, що вони десь нижче за течією”, – сказав Толлефсен.

Йдеться про протипіхотні та протитанкові міни, такі як ТМ-57 з сімома кілограмами вибухівки всередині. Якісь із них затонули, якісь продовжують дрейфувати.

Толлефсен зауважив, що МКЧХ не знає точну кількість мін, оскільки ні Україна, ні Росія не наводили таких даних, проте “цифри величезні”, а загроза “збережеться на десятиріччя”.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?