Ліквідація банку: що потрібно знати позичальникам?

5 березня 2021, 12:59Новини193

Этот материал также доступен на русском

Перш за все, необхідно розуміти, що ліквідація банку, аж ніяк не означає ліквідацію кредитів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Списки позичальників збанкрутілого банку, як і списки вкладників, – готує ліквідатор. Він же і «займається» боргами, принаймні, спочатку, – пише bankchart.

Перш за все, необхідно розуміти, що ліквідація банку, аж ніяк не означає ліквідацію кредитів.

Розглянемо всі можливі варіанти розвитку подій детальніше.

Перший варіант, найвірогідніший, і обов’язковий по логіці – це робота ліквідаційної комісії зі збору всіх можливих коштів. Тому, теоретично, ліквідатор може вимагати дострокового погашення позики. Або погашення її, наприклад, протягом півроку. Крім того, він за законом має право в разі проблем з погашенням кредиту звертатися в суд.

Другий варіант розвитку подій – щоправда, малоймовірний в умовах кризи ліквідності, – це продаж кредитного портфеля банку іншій установі. Тоді позичальник просто буде змушений погашати борг по кредиту в тому ж режимі, що раніше, але вже новому кредитору.

Теоретично, умови по кредиту для нього мінятися не повинні, все залежить від договору, який позичальник підписував з першим банком. Якщо там передбачено право змін, то новий банк може цим скористатися. Малоймовірно, щоб мова йшла, наприклад, про підвищення процентної ставки.

Будь-які сподівання на те, що кредит платоспроможного позичальника спишуть як безнадійну заборгованість, марна. По-перше, штрафні санкції в разі неплатежів по кредиту ніхто не відміняв. По-друге, до висновку «безнадійно» вам як позичальникові доведеться пройти ще не один раз: через виконавчу службу і через суд. У разі, якщо рішення буде на користь банку, то цілком можливо, відповісти доведеться всім ліквідним майном. А банківські співробітники, як правило, не втомлюються роками домагатися від горе-позичальників виплати боргу.

У разі, якщо і вдасться вдало «пройти» все вищеперелічене, то в підсумку, ваша «заборгованість» назавжди залишиться з вами – в бюро кредитних історій.

У будь-якому випадку радимо вам не переставати платити по кредиту, навіть якщо ви почули новину про те, що почалася процедура ліквідації вашої установи.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства