За кордоном

Банк Росії посилив вимоги до банків щодо видачі незабезпечених споживчих кредитів

5 жовтня 2021, 09:02Новини474

Этот материал также доступен на русском

Дане рішення прийнято в зв’язку з прискоренням темпів зростання кредитування, яке супроводжується зростанням показника боргового навантаження громадян.

  • Посилання скопійованоlink copied

З 1 жовтня 2021 року Банк Росії підвищив макропруденціальні вимоги за незабезпеченими споживчими кредитами, що робить видачу споживчих кредитів менш вигідним для російських банків, – повідомляє ДОЛГ.РФ.

У регуляторі раніше відзначали, що дане рішення прийнято в зв’язку з прискоренням темпів зростання кредитування, яке супроводжується зростанням показника боргового навантаження громадян (ПДН, ставлення платежів по кредиту до доходу) і збільшенням частки довгострокових незабезпечених кредитів.

Прискорене зростання незабезпеченого споживчого кредитування на тлі згортання обмежувальних протипандемійних заходів, який не підтримується відповідним підвищенням доходів населення і припливом нових позичальників, у поєднанні зі зниженням стандартів кредитування призводить до накопичення банками ризиків, а також до збільшення боргового навантаження населення, – вважають в регуляторі. У свою чергу підвищені надбавки роблять відповідне кредитування менш рентабельним для кредитних організацій щодо інших видів кредитування.

За даними Центробанку, частка споживчих кредитів з ПБН (показник боргового навантаження) вище 80% в II кварталі 2021 року зросла до 30,3%, що на 0,6 процентних пункти (п. п.) вище, ніж в I кварталі 2021 року, і на 3,6 п. п. щодо I кварталу 2020 року.

Середнє значення ПБН за споживчими кредитами, виданими в II кварталі, досягло високого рівня в 61,1%, збільшившись на 0,4 п. п. у порівнянні з I кварталом 2021 року і на 1,8 п. п. у порівнянні з I кварталом 2020 року.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?