Верховна Рада ухвалила закон про націоналізацію Сенс Банку Михайла Фрідмана

29 травня 2023, 16:19Новини921

Процес заміни власників на державу не впливає на роботу банку

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9107-1, який дозволить націоналізувати Сенс-Банк (колишній Альфа-Банк) російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена.

Про це Forbes повідомив співрозмовник у парламенті.

Ключові факти

  • Законопроєкт підтримали 305 народних депутатів. Це була друга спроба парламентарів ухвалити документ в цілому, першу вони провалили під час голосування 2 травня.
  • Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» стосується процедури виведення з ринку банків, що належать підсанкційним особам.
  • Документ надає НБУ повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку або власників істотної участі у банку, прийняти рішення про: заборону підсанкційній особі набувати або збільшувати істотну участь в банку, запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізації) за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції).
  • Якщо після рішення НБУ про виведення з ринку такого банку держава погодилась брати участь у виведенні, фактично розпочинається його націоналізація.
  • Процес заміни власників на державу не впливає на роботу банку, відтак вкладники не відчують на собі негативних наслідків націоналізації, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.