Проблемні борги

В Україні сплеск продажу боргів населення колекторам. На ринок вийшов навіть ПриватБанк

8 вересня 2021, 17:09Новини989

Этот материал также доступен на русском

Відмінність ПриватБанку – номінал активу в 700 млн грн містить лише тіло кредиту і відсотки, без урахування штрафів за прострочення

  • Посилання скопійованоlink copied

ПриватБанк виставить на продаж 90 000 безнадійних кредитів фізосіб номінальною вартістю в 700 млн грн. Це перша спроба держбанків вийти на ринок боргів населення з обсягами у десятки мільйонів євро на рік.

Кредити, які має намір продати ПриватБанк, не обслуговуються понад десять років.

Шанси продати такий актив є. За рахунок активності приватних банків і мікрофінансових компаній ринок безнадійних боргів в Україні переживає сплеск.

За даними Opendatabot, у першому півріччі 2021 року МФО видали понад 7 млн кредитів на суму 31,6 млрд грн, що на 43% більше, ніж у січні – червні 2020-го.

Сума проблемної заборгованості у цьому сегменті складає майже 15 млрд грн. Обсяги угод на ринку NPL фізосіб зараз становлять близько €2 млн на місяць.

Найбільш активний продавець проблемних боргів населення – мікрофінансові компанії, які працюють у сегменті PDL, зазначає СЕО компанії PrimoCollect Єва Закович. Свої прострочені активи продають і приватні банки. Останнім часом угоди укладали Креді Агріколь та Альфа-Банк.

«Банки зрозуміли, що тримати «проблемку» у себе на балансі менш вигідно, ніж продавати професійним стягувачам, – розповідає СЕО фінкомпанії «Інвестохіллс Веста» Андрій Волков. – МФО останнім часом наростили обсяги видачі і, відповідно, продажу активів».

Закович оцінює обсяги щомісячних угод у цьому сегменті в €2–4 млн на місяць, Волков говорить про $2 млн. Обсяги пропозиції з боку МФО на порядок вище, ніж у банків, додає Закович із PrimoCollect. Найчастіше такі угоди проходять непублічно: продавці домовляються з покупцями безпосередньо, додає керівник фінкомпанії Morgan Capital Руслан Харченко.

На відміну від банків, фінансові компанії часто продають борг практично відразу після виникнення прострочення (до 120 днів; у банків перед продажем зазвичай минає рік), відзначає СЕО компанії «Швидко Гроші» Олександр Холод. «МФО намагаються реструктурувати портфелі, поки повноцінно не посилилося регулювання з боку НБУ – і стосовно фінкомпаній, і стосовно колекторів», – додає він.

Нагадаємо, що 7 вересня НБУ опублікував список перших зареєстрованих колекторських компаній (поки в ньому пʼять учасників). «Урегулюванням простроченої заборгованості можуть займатися тільки компанії, внесені до реєстру, – йдеться у повідомленні Нацбанку. – З 14 жовтня 2021 року решта юросіб не зможуть надавати такі послуги».

Кого приваблюють безнадійні борги в Україні і скільки на цьому заробляють

Учасники ринку вже отримали запрошення на аукціон ПриватБанку, який відбудеться 10 жовтня на американському майданчику FFN.

Чи зможуть борги клієнтів банку залучити великих іноземних покупців?

Скоріше, ні. Ймовірно, такі активи більш цікаві локальним гравцям, вважає Закович. «Іноземні інвестори у NPL будуть готові заходити в українські активи за потенційної інвестиції не менше €2 млн», – уточнює вона. Цей аукціон буде для «Привату» тестовим: у банку є інші активи, які можуть зацікавити українських колекторів, вважає Закович. За її прогнозами, ринок продажу безнадійних боргів фізосіб у 2022 році може подвоїтися в обсягах.

У ПриватБанку орієнтуються на конверсію для свого портфеля (співвідношення ціни продажу до номіналу) до 1%, розповідає співрозмовник у топменеджменті банку. «Вартість подальшого супроводу портфеля перевищує очікувану ціну продажу», – цитує пресслужба «Привату» заступника голови правління Ларису Чернишову.

Потенційно цей актив може коштувати дорожче – від 1% до 5% від номіналу (7–35 млн грн), очікує Закович із PrimoCollect. Волков з «Інвестохіллс Веста» говорить про дисконт у 85–99%.

Середня вартість продажу боргів за кредитними картами у банків-банкрутів, якими керував Фонд гарантування вкладів фізосіб, становить 0,6–0,8% від номінальної вартості, говорить директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут. Відмінність ПриватБанку – номінал активу в 700 млн грн містить лише тіло кредиту і відсотки, без урахування штрафів за прострочення.

У ринкових гравців більше шансів, ніж у банку, стягнути навіть такий старий борг – за рахунок більш розвиненої колекторської інфраструктури (кол-центри, юристи, судові витрати), відзначає Закович. «Повернення таких інвестицій повинно становити не менше 20%, – говорить вона. – Менше – не вигідно, оскільки колекторські компанії несуть великі витрати». Компанія Волкова «Інвестохіллс Веста» орієнтується на внутрішню норму прибутковості не нижче 40%. Ефективна бізнес-модель для колекторів в Україні – робота з портфелем від 100 000 боржників, що дозволяє досягти ефекту економії на масштабі, говорить Волков.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Стягувати борги стане важче. Почав діяти закон, який легалізує діяльність колекторів і встановлює правила спілкування з боржниками

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Національний банк України наглядатиме за колекторськими компаніями.

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Роботу колекторів почнуть контролювати і банки, які їх наймають, і Національний банк

Колектори

Статті • Стягнення боргiв
Ідентифікація колектора під час спілкування з боржником дає надію очікувати зменшення, а краще, взагалі зникнення випадків його злочинної діяльності

Колектори

Статті • Стягнення боргiв; Влада i люди
Потрібно розвивати легальну юстицію, а не легалізовувати тіньову.

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Стягнення боргiв
Перш за все слід подати письмову заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України