Зверніть увагу

ТОП-3 варіанти продажу заставного майна

12 квітня 2021, 09:27Новини161

Этот материал также доступен на русском

У разі, якщо предметом застави є нерухомість, Закон України “Про іпотеку” передбачає можливість укладення договору про задоволення вимог іпотекодержателя між останнім і іпотекодавцем.

  • Посилання скопійованоlink copied

Фахівці стверджують, що існує всього три способи, за допомогою яких можна продати заставне майно, якщо ви не маєте можливості далі погашати кредит. Правда, слід зазначити, що одна із запропонованих технологій в практичному житті майже не зустрічається. Але, тим не менш «Простобанк Консалтинг» вирішив ознайомити читачів з усіма трьома.

Отже, перший варіант – назвемо його класичним. Покупця ви знаходите самостійно. В цьому випадку гроші покупця йдуть частково продавцеві, частково – банку для погашення частини кредиту.

Розберемо приклад з іпотечною квартирою: продається квартира, вартість якої становить $ 50 тис., а залишок позичкової заборгованості – $ 20 тис. Покупець закладає в два різні сейфи $ 20 тис. і $ 30 тис. – перша сума – для банку, друга – для продавця. Після закладки грошей в сейфи банк подає в реєстраційну службу документи для зняття застави з квартири і одночасно реєстрації нової угоди. Обидві ці угоди проходять паралельно.

Можливий і варіант, коли погашення боргу відбувається за рахунок коштів покупця, сплачених авансом, після чого йде перереєстрація прав власності. Але оскільки це має на увазі наявність ризику для покупця, то цей варіант використовується рідше.

Другий варіант – зміна боржника.У цьому випадку покупець платить тільки те, що належить продавцеві (в наведеному вище прикладі – $ 30 тис.), а борг банку виплачує у вигляді кредиту. Все в цій схемі добре, але вона категорично не подобається банкам: вони говорять, що тут з’являється новий іпотечний позичальник, якого треба вивчати, перевіряти і т.д. І кредит – навіть якщо він буде виданий – виявиться не під 11% річних (як у продавця, який одержував його рік тому), а під сьогоднішні 16-18%.

Третій варіант, він же останній – перестати платити по кредиту. У нього, поза сумнівом, є плюси – не потрібно робити нічого, всі турботи візьмуть на себе банк-кредитор і служба судових приставів. Мінуси, однак, істотніше: квартира буде продана з торгів (що само по собі не передбачає, що за неї буде виручено пристойну ціну), плюс до того невдалому позичальникові доведеться сплатити величезну кількість штрафів, судових витрат і т.п. До того ж, виручених від продажу грошей може не вистачити на покриття позики, і тоді ви залишитеся винні банку.

У разі, якщо предметом застави є нерухомість, Закон України “Про іпотеку” передбачає можливість укладення договору про задоволення вимог іпотекодержателя між останнім і іпотекодавцем (таким договором також вважається відповідне застереження в іпотечному договорі). Він може передбачати передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок погашення кредиту або право продати предмет іпотеки від свого імені третій особі.

У цих випадках предмет іпотеки передається у власність банку або продається третій особі за ринковою вартістю, підтвердженою актом оцінки, або узгодженою між сторонами, тому судовий розгляд не потрібно.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму