Під страхом блокування карток боржники стали активніше розраховуватися з комунальниками

2 червня 2021, 11:04Новини353

Этот материал также доступен на русском

Однак із настанням нового опалювального сезону сума боргу знову виросте.

  • Посилання скопійованоlink copied

В Україні будуть блокувати банківські рахунки через борги по комуналці. Зробити це можна буде за рішенням суду в лічені хвилини. Боячись такого повороту подій, боржники стали активніше розраховуватися з комунальниками. Так, згідно з даними Держстату, в березні нинішнього року українцями було сплачено 118% комунальних платежів за місяць. Тобто, громадяни заплатили не лише за березневими рахунками, але й трохи повернули борги по комуналці за попередні місяці.

Таким чином, у березні, вперше за кілька зимових місяців вдалося переломити тенденцію накопичення комунальних боргів: якщо за січень-лютий 2021 року сумарний борг за комуналку зріс на 8,5 млрд і досяг 82,1 млрд, то в кінці березня він зменшився на 2,8 млрд і став 79,3.

При цьому тенденція до погашення комунального боргу буде зберігатися, припускають експерти. А якщо вже почнуть не лише лякати, але й реально блокувати рахунки, то гасити борги по комуналці почнуть лавиноподібно. Адже багато боржників – люди не бідні. У них зберігається чимало грошей на банківських рахунках, і ці гроші повсякчас знаходяться в обороті. Тому блокування рахунків не входить в їхні плани, і вони швидко розрахуються з боргами.

При цьому аналітики вважають, що приблизно п’ята частина боргів по комуналці не буде повернута. Йдеться про ті суми, за якими минув строк позовної давності, а також це борги померлих власників, які проживали в неприватизованих квартирах.

Статистика свідчить, що українці платять за комуналку нерівномірно. Так, із квітня по вересень, люди платять в півтора-два рази більше, ніж їм нараховують в платіжках. Таким чином, влітку погашаються зимові борги. Адже взимку платіжки набагато “важчі”, і для багатьох громадян вони виявляються непідйомними. І в цьому закладено міну уповільненої дії, яка може вибухнути в наступному опалювальному сезоні.

Експерти прогнозують значне зростання боргів по комуналці

Цьогоріч тарифи на все стануть вищі. Річні тарифи на газ вже виросли, на черзі – тарифи на електроенергію, які за прогнозами можуть підняти вдвічі. А там і виростуть тарифи на тепло і воду. Зимові платіжки українців можуть поважчати в півтора рази. При цьому кількість субсідіантів стане меншою через жорсткі правила отримання субсидії. Тому з початком опалювального сезону борги по комуналці знову почнуть рости. Причому цього разу, як не викручуй руки боржникам, навряд чи вдасться “вибити” з них багато грошей. Ті, хто міг платити, заплатять. Решта ж будуть просто не в змозі розрахуватися з боргами.

“Кабмін не став продовжувати механізм ПСО (покладання спеціальних обов’язків) для теплокомуненерго, тобто, тепер ТКЕ будуть купувати газ “на ринку”. Поки “немонополіст” “Нафтогаз” запропонував свої контракти і свою річну ціну – 8300 грн за тисячу кубометрів без розподілу . Що очікує споживачів – точно нічого хорошого. За попередніми оцінками тарифи на тепло мають зрости в 1,7-1,8 рази “, – розповів заступник голови комітету ВР з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

При цьому, за прогнозами О.Кучеренко, борги по комуналці вже до кінця 2021 року зростуть приблизно в півтора рази і перевищить показник у 100 млрд гривень.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
У 2020 році київські комерційні комунальні підприємства уклали в системі Prozorro близько 4 тисяч договорів на загальну суму 17,2 млрд грн