За кордономОгляд ЗМІ

Міжнародний кримінальний суд закликатиме збільшити фінансування на розслідування воєнних злочинів рф

20 березня 2023, 14:59Новини265

Этот материал также доступен на русском

Деякі провідні країни, включаючи Велику Британію, поки що не підтримали ідею спеціального трибуналу, побоюючись, що це може підірвати роботу МКС, яка ще не завершилася.

  • Посилання скопійованоlink copied

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у понеділок звернеться з проханням віділити додаткові кошти для розслідування російських військових злочинів в Україні, включаючи потенційне судове переслідування президента РФ Владіміра Путіна.

Про це повідомляє The Guardian, – пише БЦ.

У Лондоні відбудеться конференція, організована спільно урядами Великої Британії та Нідерландів для збору коштів для фінансування роботи МКС з розслідування воєнних злочинів в Україні. У конференції візьмуть участь представники понад 40 країн.

Бюджет МКС не був збільшений, незважаючи на те, що в Україні працюють 40 слідчих.

Минулого тижня МКС оголосив про видачу ордера на арешт президента РФ Владіміра Путіна у справі щодо викрадення дітей, що може послабити зростаючі вимоги з боку України та деяких експертів з міжнародного права щодо створення спеціального трибуналу для розгляду більш широкого кола злочинів агресії з боку Росії.

Хан завжди наполягав на тому, що МКС має необхідні повноваження для переслідування ролі російського керівництва у війні. Однак критики кажуть, що прогалина у підзвітності залишається, і що спецтрибунал був би ефективнішим засобом, оскільки йому не потрібно було б доводити причинно-наслідковий зв’язок між окремими спеціальними військовими злочинами та російським керівництвом.

Велика Британія надає додаткові 395 тис. фунтів стерлінгів для фінансування роботи МКС.

У конференції в Лондоні також візьмуть участь міністр юстиції України Денис Малюська та генеральний прокурор Андрій Костін. Вони не вважають, що ініціатива МКС щодо покарання за викрадення дітей, висунута минулого тижня, усуває необхідність створення спеціального трибуналу.

На конференції у Львові 3 березня було змінено повноваження спільної української групи з розслідування воєнних злочинів семи країн, щоб забезпечити майбутню роль нового міжнародного центру для судового переслідування злочину агресії проти України.

Деякі провідні країни, включаючи Велику Британію, поки що не підтримали ідею спеціального трибуналу, побоюючись, що це може підірвати роботу МКС, яка ще не завершилася.

Як зазначає видання, рішення МКС про судове переслідування Путіна немає безпосереднього практичного значення, оскільки Росія не підписала Римський статут і не визнає авторитет суду.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”