Проекти та інновації

Депутати розкритикували законопроєкт Мін‘юсту щодо так званого розширення повноважень приватних виконавців

19 травня 2021, 08:31Новини1134

Этот материал также доступен на русском

Більшість парламентарів-членів Комітету публічно висловили критичну позицію щодо законопроєкту регулятора

  • Посилання скопійованоlink copied

Законопроєкт Міністерства юстиції України №4330, який передбачає бутафорське розширення повноважень приватних виконавців, все-таки включать до порядку денного Верховної Ради 20 травня і розглянуть у першому читанні. Відповідну рекомендацію підтримали 15 представників Комітету Верховної Ради України з питань правової політики на засіданні Комітету 18 травня.

Водночас більшість парламентарів-членів Комітету публічно висловили критичну позицію щодо законопроєкту регулятора, яка повністю збігається з раніше висловленою позицією АПВУ.

Депутати зауважили, що законопроєкт:

по-перше: фабрикує виконання зобов’язань, передбачених угодами про надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,2 млрд. євро, оскільки:

  • Не запроваджує негайне розширення повноважень приватних виконавців на стягнення боргів до 100 тисяч гривень з будь-яких боржників та адміністративні штрафи
  • Не містить дорожньої карти щодо повного зрівняння повноважень приватних і державних виконавців
  • Не передбачає полегшення доступу до професії приватного виконавця та перегляд режиму дисциплінарного контролю.

«Як на мене, то (Мін’юстом) пропонується сумнівна дорожня карта навіть щодо першого пункту. Зверну вашу увагу, що за 5 років лише 270 стали приватними виконавцями. Скажіть, без полегшення доступу до професії приватного виконавця та перегляду режиму дисциплінарного стягнення чи реально буде наповнити Реєстр до 1000 осіб до 2024 року? Я не заперечую щодо включення законопроєкту до порядку денного Верховної Ради, але цей законопроєкт потрібно суттєво допрацювати, а ще краще прийняти комплексний законопроєкт, над яким працює наша Робоча група – сказав народний депутат, голова робочої групи по опрацюванню законопроєктів у сфері примусового виконання Валерій Божик.

по-друге, створює суттєві фінансові ризики для країни.
«Колеги, а що робити, коли наступить 2024 рік, а в Реєстрі не буде 1000 виконавців? Що будемо робити, коли ці гроші попросять назад?» – задався питанням народний депутат Руслан Князевич.

по-третє, не підвищує рівень виконання судових рішень.
«Чому ніхто не пояснює, яким чином цей законопроєкт вплине на стан виконання судових рішень в країні. Нікого не цікавить ситуація з виконанням судових рішень», – зауважив народний депутат Сергій Власенко.

по-четверте, на відміну від законопроєкту №3726, не передбачає проведення комплексної реформи у сфері примусового виконання рішень.
«Маю надію, що протягом двох тижнів Робоча група узгодить основний законопроєкт, щоб ми в залі Верховної Ради мали змогу розглядати комплексну реформу примусового виконання рішень», – заявив Голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Жодних виключень для виконання судових рішень Постанова НБУ не передбачає...

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
На кінець 2022 року доступ до АСВП мають 253 приватні виконавці, або ж 89% від загальної кількості діючих

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Реальну вартість арештованого майна в ході аукціону визначає ринок

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Стадія продажу майна розпочинається із моменту оприлюднення інформації про продаж