Чехія оплатить навчання українських пілотів для вантажних літаків

27 квітня 2023, 12:48Новини254

Этот материал также доступен на русском

Пропозиція була внесена міністром закордонних справ Яном Липавським спільно з колегами з міністерств транспорту, промисловості та торгівлі та освіти, молоді та спорту,

  • Посилання скопійованоlink copied

Уряд Чехії затвердив рішення про виділення коштів на навчання транспортних пілотів з України у Чехії.

Як повідомили у Міністерстві закордонних справ Чехії, відповідна пропозиція була внесена міністром закордонних справ Яном Липавським спільно з колегами з міністерств транспорту, промисловості та торгівлі та освіти, молоді та спорту, пише БЦ.

“Це продовження довоєнної співпраці і, насамперед, ми даємо можливість українським цивільним льотчикам пройти необхідну підготовку, що зараз неможливо вдома в Україні. Значну роль у цьому процесі відіграє швидке відновлення цивільного авіасполучення в Україні”, – пояснив голова МЗС Чехії.

Планується, що на першому етапі цього року навчання пілотів пройде до 25 студентів Національного авіаційного університету у Києві.

За даними порталу “Чеські новини”, загалом Чехія виділить цього року 22 млн чеських крон ($1,03 млн) на навчання від 20 до 25 українських пілотів. Гроші підуть із програми гуманітарної, стабілізаційної, відновлювальної та економічної допомоги Україні, яку було затверджено Кабміном Чехії у 2022 році, згідно з яким Чехія має виділяти на ці цілі півмільярда крон з 2023 по 2025 рік щороку.

Навчання у Чехії проходитиме у співпраці з місцевою організацією, яка проводить сертифіковану льотну підготовку. Національний авіаційний університет у Києві також співпрацюватиме з Чеським технічним університетом (ČVUT) у Празі, який надасть допомогу у наближенні навчання до стандартів Європейського Союзу.

Очікується, що проект буде повторено у 2024 та 2025 роках.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?