Проекти та інновації

«Укрнафта» планує збільшити мережу до 1 200 АЗС

8 травня 2023, 17:26Новини3126

Цього року «Укрнафта» має намір спрямувати майже 3 млрд грн на реконструкцію й модернізацію мережі АЗС

  • Посилання скопійованоlink copied

ПАТ «Укрнафта» планує збільшити видобуток нафти вдвічі і створити мережу з 1200 автозаправних станцій. Про це йдеться у висновку Міністерства фінансів до проєкту фінансового плану компанії на 2023 рік, повідомляє LIGA.net.

«Наданий стратегічний план передбачає значні показники зростання: збільшення видобутку нафти у два рази, з 1,5 млн тонн на рік до 3,0 млн тонн на рік, буріння 40 нових свердловин, збільшення АЗС із 450-ти 2023 року до 694-х 2024 року й 1200-т 2027 року», – повідомляється в документі.

З цією метою вже 2023 року компанія, згідно з фінансовим планом, збирається збільшити капітальні інвестиції з 9,2 млрд грн 2023 року до 18,6 млрд грн 2024-го і 35,0 млрд грн 2025-го.

Згідно з документом, майже 3 млрд грн «Укрнафта» цього року має намір спрямувати на реконструкцію й модернізацію мережі АЗС. Також передбачено витратити 3,2 млрд грн на купівлю товарів і нафтопродуктів, а також логістичні витрати на мережу АЗС.

Очікується, що 2023 року компанія збільшить чистий дохід на 81% – з 40,87 млрд грн до 74,05 млрд грн, а її чистий прибуток сягне 12 млрд грн. Виплати на користь держави становитимуть 6,9 млрд грн, зокрема у вигляді дивідендів – 344 млн грн.

Фінансовий план формувався з припущення, що 50% газу поточного видобутку, або 278 млн куб. м, потрібно буде віддати НАК «Нафтогаз України» у рахунок отриманої раніше передоплати за договором 2020 року. У такому разі цю угоду буде повністю завершено до кінця листопада.

Із загального обсягу видобутку 1 млрд куб. м передбачено 18% спрямувати на спільну діяльність.

При цьому Міністерство фінансів у висновку до проєкту фінансового плану вказує на низку порушень (зокрема забороняється давальницька переробка сировини власного виробництва) й відсутність деяких необхідних показників.

В одному з коментарів міністерство рекомендує доопрацювати проєкт фінплану в частині обґрунтованості планових обсягів податків, зборів та інших обов’язкових платежів до державного бюджету.

Крім того, Мінфін вважає необхідним ґрунтовний аудит «Укрнафти», який дозволить проаналізувати фактичний стан справ компанії.

Нагадаємо

  • На початку листопада 2022 року держава взяла «Укрнафту» під свій контроль. Її очолив Сергій Корецький, який раніше обіймав посаду генерального директора мережі заправок WOG.
  • У лютому Корецький заявив, що в компанії виявили фізичну нестачу сотень тисяч тонн нафти на мільярди гривень, яка досі прописана на балансі «Укрнафти».

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення