Колізії та конфлікти

Україна заборгувала пенсіонерам 66 млрд грн: грошей на виплати немає

8 березня 2024, 14:44Новини3797

Этот материал также доступен на русском

Більш ніж половину виграних позовів (57%) подали колишні військові та співробітники силових органів

  • Посилання скопійованоlink copied

Пенсіонери виграли у держави суди на загальну суму 66 млрд грн. Вони добилися перерахунку пенсій, що й спровокувало колосальну заборгованість.

Більш ніж половину виграних позовів (57%) подали колишні військові та співробітники силових органів. Для цих категорій громадян діє спеціальне законодавство, яке прив’язує їх пенсії до поточного розміру зарплат.

Трохи більш як чверть загальної суми заборгованості – виплати ліквідаторам чорнобильської катастрофи.

Перша заступник міністра соціальної політики України Дарина Марчак зазначила, що для пенсійної системи України ситуація, що склалася з боргами, може мати найсерйозніші наслідки.

“Проблема заборгованості за судовими рішеннями сьогодні є дуже великою. Я б сказала, що це такий “дамоклів меч” над пенсійною системою. У нас наразі заборгованість за судовими рішеннями в пенсійній системі становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає”, – заявила Марчак.

Вона зазначила, щодо поточних пенсій держава не має заборгованості перед громадянами. Борг у 66 млрд гривень виник через те, що пенсійне законодавство України надто складне. Воно “розкидане за більш як десятком законів”, тому юристам нескладно знайти лазівки, щоб добитися перерахунку пенсій своїх клієнтів – іноді за 5-10 років.

Дарина Марчак зазначає, що держава не може погасити заборгованість, що утворилася. Минулого року на ці цілі було виділено 360 млн гривень, а зазвичай ця сума не перевищує 100 млн грн.

Зазначимо, що лише за останні пів року заборгованість держави пенсіонерам збільшилася на 16 млрд гривень.

Джерело

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Кабмін

Статті • Влада i люди
Директорат розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки підготував відповіді на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного часу.

Кабмін

Статті • Влада i люди
Уряд скористався панікою навколо ескалації на кордонах, щоб викупити частину боргових зобов'язань

Державні підприємства

Статті • Банкрутство; Влада i люди
Міністерство інфраструктури останнім часом «піариться» на гучних проектах, що мають швидше медійний характер. Але не звертають уваги на серйозну проблему, яка стосується річкового транспорту в Україні