Підприємства космічної галузі з 2014 року знаходяться в глибокій кризі – голова Держкосмосу

25 червня 2021, 14:49Новини492

Этот материал также доступен на русском

Розрив відносин з РФ призвів до скасування контрактів у сфері космічної галузі

  • Посилання скопійованоlink copied

Розрив відносин з Російською Федерацією призвів до скасування контрактів у сфері космічної галузі, що спричинило втрату фінансових потоків підприємствами. Відповідно, з 2014 року компанії знаходяться в глибокій кризі – проблеми з виплатою зарплат, оплатою енергоносіїв.

Про це розповів голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай.

Володимир Тафтай

«Будь-який розрив відносин призводить до втрат. Тим більше, що наша космічна галузь історично була сконцентрована на кооперації з російськими підприємствами. І багато проєктів тією чи іншою мірою були пов’язані з промислово-індустріальним потенціалом України та РФ. Розрив відносин призвів до серйозних проблем, пов’язаних із заміною постачальників, а також зі зміною рішень, які були закладені в ракетоносіях», – зауважив Тафтай.

Він зазначив, що зараз у космічну програму закладено проєкт зі створення ракетоносія «Зеніт-1SМ» – за принципом плавучого космодрому «Морський старт», але в менших обсягах.

«Це суто український проєкт: починаючи з використання для запуску морської платформи, яка виготовлятиметься в Херсоні, до розробки всього обладнання, яке встановлять на ній, і до самої ракети-носія. Ідеологія створення цієї ракети – вона не повинна залежати від імпорту», – наголосив Тафтай.

Водночас, незважаючи на усі негаразди, космічна галузь України залишається експортноорієнтованою: майже удесятеро експорт перевищує імпорт.

«Якщо подивитися фінансові звіти по нашій космічній галузі – при всіх її збитках, складнощах, затримках із виплатою зарплат, ця сфера залишається експортноорієнтованою: співвідношення експорту до імпорту – 9:1. Тобто майже в 10 разів експорт перевищує імпорт, а значить, ми створюємо експортний продукт, і подальше інвестування в цю галузь поліпшуватиме наше експортне сальдо», – сказав Тафтай.

Він додав, що навіть у такій ситуації та при нульовому фінансуванні космічної галузі, сумарний обсяг податкових відрахувань 2020 року склав близько 1 млрд грн.

Також голова Держкосмосу зазначив, що Україна розширює співпрацю з іншими державами, комічними агенціями та компаніями.

«З Кореєю ми давно співпрацюємо. Але через пандемію активність була знижена. Проте в нас є серйозні напрацювання щодо ракетної тематики: компоненти ракетної техніки, створення ракетних комплексів тощо. Найближчим часом плануємо провести особисті зустрічі з представниками Космічного агентства Кореї (KARI)», – розповів він.

Окрім Кореї, ДКАУ веде переговори з Малайзією, країнами Латинської Америки, американськими компаніями, а також працює над проєктом «Антарес» в кооперації з американською компанією Northrop Grumman, у рамках якого виробляє перший ступень для ракети-носія.

Для спільного проєкту з італійською компанією AVIO S.p.A Україна робить на «Південмаші» двигуни четвертого ступеня для ракети-носія легкого класу Vega. За словами Тафтая, на сьогодні зроблено 18 пусків ракетоносіїв Vega з українськими двигунами.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму