Проблемні борги

НБУ повернув 28% від продажу активів збанкрутілих банків

5 квітня 2021, 16:49Новини131

Этот материал также доступен на русском

Крім роботи із прямою заставою збанкрутілих банків, регулятор працює у напрямку стягнення заборгованості за кредитами рефінансування з майнових і фінансових поручителів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Із загального обсягу заборгованості збанкрутілих банків перед Національним банком у 56,8 млрд грн вдалося повернути майже 28%, або 15,8 млрд грн. Про це під час першого засідання міжвідомчої робочої групи розповів голова НБУ Кирило Шевченко, зазначає FinClub.

«З загального обсягу заборгованості збанкрутілих банків перед НБУ(56,8 млрд грн) вдалося повернути 15,8 млрд грн, або майже 28%. В основному це вдалося зробити за рахунок реалізації заставлених Національним банком активів. Наразі, більшість забезпечення банків вже реалізована ФГВФО на відкритих торгах», – поінформував він.

Водночас Шевченко зауважив, що залишку застави майнових поручителів за попередніми розрахунками не вистачить для погашення заборгованості банків за кредитами рефінансування, яка на 1 березня становить 41 млрд грн.

За його словами, крім роботи із прямою заставою збанкрутілих банків, регулятор працює у напрямку стягнення заборгованості за кредитами рефінансування з майнових і фінансових поручителів.

Так, усього на розгляді судів перебувало 105 справ з вимогами НБУ до майнових поручителів на загальну суму 36,7 млрд грн. Наразі судами вже задоволено 56 позовів на 9,8 млрд грн. Решта – 35 позовів на 7,32 млрд грн – наразі ще розглядаються судами різних інстанцій.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

НБУ

Статті • Влада i люди
Набувши популярності серед молоді, кешбек як інструмент підвищення лояльності невдовзі може зникнути з українського фінансового ринку

НБУ

Статті • Влада i люди
Чому державні банки готові підтримувати програму