В Україні дорожчають кредити для бізнесу: в НБУ роз’яснили ситуацію

22 березня 2023, 07:25Новини238

Але в цілому зараз попит на кредити набагато нижчий, ніж раніше

  • Посилання скопійованоlink copied

Українські банки підвищують кредитні ставки для підприємців. Кредити для бізнесу дорожчають через те, що банки підвищують ставки за депозитами. А їх, у свою чергу, змушує до цього Нацбанк.

Що спричинило таку ланцюгову реакцію, і як це позначиться на стані вітчизняного бізнесу, роз’яснила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю одному з українських видань.

 

 

За словами Рожкової, нічого фатального для бізнесу у подорожчанні кредитів немає. Інфляційна складова із самого початку закладена у вартості товару, який він виробляє та реалізує. Тож високі кредитні ставки не ставлять бізнес під удар. Він адаптований до такої вартості позик.

“Тобто цей “інфляційний” прибуток підприємства отримують. Це свідчить про те, що підвищення ставок за кредитами підприємці в поточних умовах зможуть перетравити”, – вважає заступник голови НБУ.

При цьому Рожкова зауважила, що банки змушені закладати у вартість кредиту не лише очікуваний прибуток, а й ризики. А сьогодні, на жаль, їх чимало. Так, згідно зі свіжою статистикою НБУ, в Україні обсяг прострочених кредитів (тих, за якими платежі прострочені більш ніж на 90 днів) становить 39%.

Тому банки змушені закладати ці ризики неповернення до вартості кредитних коштів. Таким чином виходить, що сумлінні позичальники розплачуються і за себе, і за несумлінних.

За словами Рожкової, зараз попит на кредити набагато нижчий, ніж раніше. Тут далося взнаки все: і скорочення економічного потенціалу країни через війну, і дорожнеча грошей, і невизначеність через ситуацію на фронті. Причому зараз підприємства беруть кредити тільки на поточні витрати.

“Про інвестиційні кредити не йдеться взагалі”, – уточнила Рожкова.

Вона також нагадала, що сьогодні далеко не всі підприємства мусять брати дорогі кредити. Багато хто став учасником урядових програм, які передбачають виплату підприємствами лише частини кредитних ставок. Інші витрати бере на себе держава. Тому Нацбанк не вважає, що високі кредитні ставки можуть поховати вітчизняний бізнес.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?

НБУ

Статті • Влада i люди
Набувши популярності серед молоді, кешбек як інструмент підвищення лояльності невдовзі може зникнути з українського фінансового ринку

НБУ

Статті • Влада i люди
Чому державні банки готові підтримувати програму

НБУ

Статті • Влада i люди
1 липня минув рік, як Національний банк став регулятором для небанківських фінансових установ

Законодавство

Статті • Влада i люди
Законопроєкт «Про кредитні спілки», зареєстрований під № 5125, 1 червня 2021 року був розглянутий Верховною Радою України у першому читанні та прийнятий за основу