Подвійне нарахування електричної енергії: чим грішать оператори системи розподілу?

30 липня 2021, 10:04Новини539

Этот материал также доступен на русском

Яскравим прикладом юридичної особи, яка потенційно потерпає та інколи подвійно сплачує за послуги розподілу електричної енергії є міжрайонне управління водного господарства.

  • Посилання скопійованоlink copied

Фінансовий тягар від подвійного нарахування електричної енергії особливо відчувають на «своїх плечах» непобутові споживачі (йдеться про господарства, підприємства, товариства тощо). Джерелом утворення грошової кабали є неправильність обліку обсягу спожитої електричної енергії операторами системи розподілу, – пише Комунальний Лоєр.

Яскравим прикладом юридичної особи, яка потенційно потерпає та інколи подвійно сплачує за послуги розподілу електричної енергії є міжрайонне управління водного господарства.

Пояснюю чому

Деякі оператори cистеми розподілу електричної енергії, користуючись тим, що вони поєднують у собі функції «адміністратора комерційного обліку електричної енергії» самостійно визначають обсяги споживання електричної енергії.

Зрозуміло, що обсяг спожитої енергії трансформується у рахунок до сплати.

За Кодексом комерційного обліку електричної енергії, який затверджений Постановою НКРЄ КП № 311 від 14.03.2018 функцію «адміністратора комерційного обліку електричної енергії» виконує не оператор системи розподілу (тобто обленерго), а певний постачальник електричної енергії, який вносить записи про обсяги згідно Реєстру точок комерційного обліку.

Проте, згідно цієї ж Постанови, до моменту запуску електронної платформи Датахаб функцію адміністратора комерційного обліку, зокрема адміністрування процедури зміни постачальника виконують оператори системи розподілу електричної енергії (ті самі обленерго).

Подвійне нарахування має місце тоді, коли у рахунку на оплату господарство від оператора системи розподілу електричної енергії отримує додатково вартість електричної енергії по обсягу згенерованої приватними домогосподарствами електричної енергії в електромережу оператора системи від приєднаної до мережі підстанції.

Беручи до уваги, що у показах приладів обліку на підстанції одні показники, а у актах по споживанню інші, то виникають розбіжності щодо обсягу реально спожитої електричної енергії, на основі яких оператор в ідеальному випадку правильно сформує рахунки на оплату.

Не всі оператори системи розподілу погоджуються здійснювати господарствам перерахунок або перераховувати обсяг спожитої енергії у меншому, ніж очікувалося, розмірі.

Така ситуація вчергове доводить, що за перерахунок обсягу спожитої електричної енергії доведеться звертатися до суду.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами