Продажі новобудов у столичному регіоні скоротилися майже у 10-15 разів, – експерт

27 березня 2023, 13:45Новини144

Приблизно в середині-кінці весни ми так чи інакше спостерігатимемо пожвавлення на ринку платоспроможного клієнта

  • Посилання скопійованоlink copied

Ринок нерухомості в України суттєво змінився після 24 лютого 2022 року, попиту на купівлю квартир майже не було, а будівництво житлових комплексів зупинялося. Зараз багато громадян досі не ризикують інвестувати в нерухомість, однак є й ті, хто активно шукає житло для купівлі.

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак розповіла, що зараз відбувається з ринком нерухомості та, що на нього чекає вже найближчим часом.

У якому стані зараз ринок нерухомості

Між первинним та вторинним ринком завжди відбувалися так звані “батли”, які останні 7 років завершувалися перемогою первинного ринку. Тобто, вони залучали більше платоспроможних клієнтів. Наразі первинний та вторинний ринок перебувають практично в однакових умовах.

Тому, якщо ви десь побачите думку про те, що житло на вторинному ринку зараз купують більше – це хибне уявлення. Насправді покупців зараз не вистачає на обох ринках.

Експертка зазначила, що наразі спостерігаються практично нульові продажі в сегменті новобудов, вони скоротилися майже у 10-15 разів, порівняно із довоєнними показниками. Наприклад, якщо у Київському регіоні девелопер продає 5-7 квартир за місяць, це вважається успішним місяцем. Але є випадки, коли продається дві або навіть одна квартира.

Щодо вторинного ринку, там також не все так ідеалістично та немає ніякого ажіотажного попиту чи бажання продати за безцінь житло, керуючись певними психологічними, панічними атаками, прогнозами або певним побоюванням, – зазначила Вікторія Берещак.

Вона також наголосила, що на ринку нерухомості покупець зараз зайняв “вичікувальну позицію” та поки що перебуває в ній. На це вплинув непростий осінній період, коли українці вперше дізналися, що таке енергетичний терор з боку РФ та ще кілька факторів:

  • не розуміння, як розвиватимуться події на фронті у найближчій перспективі, наразі говорити про якийсь великий сплеск активності не доводиться;
  • значне падіння платоспроможності у зв’язку з гіперінфляцією та зростанням безробіття. Це позначилося на тому, що вкладати зараз кошти у квадратні метри поспішають не всі, адже зайвих грошей не так багато.

Є ще один фактор, але він стосується насамперед первинного ринку. Покупець дивиться хто реально будує, а хто лише створює видимість. Це зараз дуже важливо, розуміти, що нерухомість ліквідна, адже вона буде хорошим захисним активом. Сказати, що зовсім немає попиту накупівлю житла, я не можу, він є, але він відкладений, – каже експертка.

Що буде з ринком нерухомості найближчим часом

За словами Вікторії Берещак, цей рік буде показовим для ринку нерухомості. Девелопери, які реально будують та готові виконувати свої зобов’язання перед інвестором, будуть пожинати плоди, які конвертуються в платоспроможний попит.

Я думаю, що з приходом контрнаступу ЗСУ ситуація трошки визначиться. Приблизно в середині-кінці весни ми так чи інакше спостерігатимемо пожвавлення на ринку платоспроможного клієнта. Це також буде пов’язано з певним відкладеним попитом, – наголосила експертка.

На вторинному ринку увага покупця буде прикута до об’єктів у двох категоріях:

  • квартири, які готові продати швидше й тому знижують ціну. Кількість таких пропозицій на ринку сягає десь 5%;
  • будинки збудовані за останні 15 років, адже людей цікавить питання енергоефективності та інфраструктурного наповнення.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму