Огляд ЗМІ

Знайдено місце легендарної битви єгиптян, – результати дослідження

6 лютого 2023, 14:33Новини4643

У 2009 році археологи розпочали розкопки на місці, відомому як Телль-ель-Тімаї у дельті Нілу на півночі Єгипту

  • Посилання скопійованоlink copied

Археологам давно відомо про Велике повстання, битву між стародавніми єгиптянами та царством Птолемеїв, яка тривала з 207 р. до н.е. по 184 р. н.е. Вона згадується на Розетському камені та інших історичних текстах.

Але нещодавно вчені нарешті знайшли точне місце однієї з битв повстання.

У 2009 році археологи розпочали розкопки на місці, відомому як Телль-ель-Тімаї у дельті Нілу на півночі Єгипту. Там розташовувалося стародавнє греко-римське промислове місто Тмуїс. Розкопки були частиною археологічного проекту Гавайського університету. Його мета — більше дізнатися про Тмуїс та його роль у стародавньому Єгипті.

У ході розкопок вчені знайшли докази того, що місто було «епіцентром» жорстокого конфлікту. Проте вчені не одразу зрозуміли, якого саме.

Вид з висоти пташиного польоту на місце розкопок Телль-Тімай, усіяне черепками глиняного посуду та іншими артефактами. Зображення надано: Дж. Сільверстайн, Р. Літтман

Використовуючи деякі з артефактів, зібраних з місця, у тому числі монети, витягнуті з-під половиць будинку, а також занедбаний комплекс печей, археологи точніше визначили тимчасовий період битви. Згідно з дослідженням, вони також виявили безліч незахованих стародавніх людських останків, розкиданих по всьому місту.

Для довідки: Розетський камінь – це фрагмент давньоєгипетської стели з гранодіориту. На ній вибито три тексти різними мовами, але з однаковим змістом. Напис зроблено у 196 році до нашої ери. Камінь знайшли 1799 року в Єгипті біля невеликого міста Розетта, неподалік Олександрії. На ньому висічено священний указ про заснування культу 13-річного єгипетського царя Птолемея V Єпіфана.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації