Проблемні борги

Зарплатні борги будуть на спецмоніторингу в Держпраці: проєкт постанови

8 квітня 2021, 17:28Новини155

Этот материал также доступен на русском

Проєктом постанови передбачено і перелік актів КМУ, які втратять свою силу з дня набрання чинності постанови.

  • Посилання скопійованоlink copied

На сайті Федерації професійних спілок України було розміщено для обговорення проєкт постанови КМУ «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати». Його метою є своєчасне виявлення негативних тенденцій та забезпечення оперативного прийняття управлінських рішень з питань погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості зі заробітної плати, зазначає Дебет-Кредит.

Зокрема, КМУ постановляє міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, районним державним адміністраціям:

  • забезпечити роботу тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат утворених міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними держадміністраціями;
  • запровадити спеціальний моніторинг погашення заборгованості зі заробітної плати (грошового забезпечення) на підприємствах, установах та організаціях, які їм підпорядковані та знаходяться на відповідній території;
  • забезпечити подання щопонеділка до 13-ї години Держпраці інформації про результати моніторингу за формами згідно з додатками 1-3.

Крім того, передбачено зобов’язати Державну службу з питань праці забезпечити:

  • узагальнення інформації міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій про результати моніторингу;
  • утворення структурних підрозділів для організаційно-аналітичного забезпечення проведення моніторингу та з питань цифрового розвитку.

Також згідно з проєктом постанови Державна служба статистики має щомісяця до 25 числа місяця, наступного за звітним, подавати Державній службі з питань праці інформацію про заборгованість зі заробітної плати підприємств, установ та організацій усіх форм власності!

Законодавчі акти, які втрачають чинність згідно з постановою

Проєктом постанови передбачено і перелік актів КМУ, які втратять свою силу з дня набрання чинності постанови. Зокрема, це:

  • Постанова КМУ від 18.03.2009 р. №370 “Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати, страхових внесків до Пенсійного фонду України та обов’язкових платежів до державного та місцевих бюджетів”;
  • Розпорядження КМУ від 22.07.2016 р. №517-р “Про затвердження плану невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати”.

Зміни у складі працівників Держпраці

Як передбачено проєктом постанови Держпраці, у разі потреби надається право вносити зміни до показників, зазначених у додатках до постанови. Кількісний склад штатної чисельності працівників Держпраці збільшується на 10 одиниць.

У зв’язку зі збільшенням кількості штатних одиниць та створення структурного підрозділу з питань забезпечення моніторингу погашення заборгованості зі заробітної плати постанова передбачає зобов’язання Мінфіну внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік в частині витрат на утримання апарату Держпраці.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі