Проекти та інновації

Запровадження електронного акцизу потрібно відкласти на рік-два, – експерт

7 лютого 2023, 15:23Новини322

Этот материал также доступен на русском

Платники податків застерігають, що почати повноцінну роботу системи ЕАМ вже з початку наступного року в умовах війни не можливо

  • Посилання скопійованоlink copied

Запровадження в Україні модифікації європейської системи виявлення та відстеження тютюнових виробів (track&trace), так званої “електронної акцизної марки”, доцільно відкласти на один-два роки, щоб дати можливість бізнесу та органам влади повноцінно підготуватися до запуску цієї системи.

Як зазначає професор, експерт GrowfordInstitute Костянтин Швабій у авторській колонці для БізнесЦензор, ухвалені у першому читанні законопроєкти №8286 та №8287 передбачають запровадження “електронної акцизної марки” вже з наступного року, однак в умовах повномасштабної війни це може виявитися неможливим.

За словами експерта, запровадження системи виявлення і відстеження тютюнових виробів виглядає актуальною з огляду на високий рівень нелегальної торгівлі сигаретами, однак ця ініціатива містить ряд недоліків юридичного, технічного та інституційного характеру.

“Очевидно, що також мають бути відповідні цифрові рішення, які в поточному моменті не є готовими і відпрацьованими з боку контролюючих органів. Ставляться досить амбітні цілі, для досягнення яких не маємо відповідних сил та засобів”, – зазначив Швабій.

Він зауважує, що запуск системи ЕАМ у технічному та цифровому аспектах не менш складний, ніж реалізація системи контролю у сфері трансфертного ціноутворення або підготовка автоматичного обміну податковою інформацією за стандартом CRS, впровадження яких досі у повній мірі не завершено, хоча вже зайняло на практиці набагато більше часу.

“З огляду на це, цілком виправданим є відтермінування впровадження ЕАМ на рік чи два з обов’язковою перевіркою функціонування системи у тестовому режимі на початковому етапі її впровадження протягом певного періоду часу”, – вважає експерт.

За його словами, платники податків застерігають, що почати повноцінну роботу системи ЕАМ вже з початку наступного року в умовах війни не можливо, оскільки це вимагає модернізації виробничого процесу, інвестицій в нове обладнання.

Водночас контролюючі органи (Мінцифри, Держана податкова та Державна митна служби) також мають підготуватись, щоб бути готовими обробляти додатковий масив цифрової інформації після впровадження системи.

“Якщо необхідні підготовчі роботи не будуть проведені належним чином, ризикуємо черговий раз опинитись в ситуації, коли механізм ЕАМ не буде працювати…, а нелегальний ринок підакцизної продукції буде жити осторонь всього цього повноцінним життям”, – наголошує Швабій.

“Нам, звісно, не потрібно залишатись осторонь світових трендів, але, водночас, важливо відійти від практики імплементації таких норм податкового законодавства, які у поточному моменті чи у найближчому майбутньому не мають шляхів наповнення їх практичним, а головне – конструктивним змістом”, – додав експерт.

Джерело: https://biz.censor.net/n3398119

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень