За кордоном

Закон про криптовалюти на території ЄС офіційно опублікований

9 червня 2023, 17:51Новини1426

Этот материал также доступен на русском

Через 20 днів він набуде чинності, щоправда, окремі положення щодо стейблкоїнів впроваджуватимуться протягом наступних півтора року

  • Посилання скопійованоlink copied

Сьогодні, 9 червня, в Офіційному журналі Європейського Союзу (OJEU) був опублікований Закон ЄС про ринки криптоактивів (Markets in Crypto-assets — MiCA).

Через 20 днів він набуде чинності, щоправда, окремі положення щодо стейблкоїнів впроваджуватимуться протягом наступних півтора року.

Юристи попереджають — фактично правила будуть застосовані з 30 грудня 2024 року. Лише деякі положення набувають чинності трохи раніше — 30 червня 2024 року.

Нагадаємо, що 31 травня документ був підписаний Президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою та Міністром сільського господарства Швеції Петером Куллгреном.

МіСА пропонує криптокомпаніям, включно з виробниками криптогаманців, отримати ліцензію на роботу в Євросоюзі. Також біржі будуть зобов’язані дотримуватися всіх норм управління та захисту прав споживачів, які діють на території ЄС.

Закон про цифрові активи є комплексною спробою ЄС врегулювати послуги, пов’язані з криптовалютами, які ще не охоплені чинним законодавством. Мета цього регулювання — сприяння інноваціям та чесній конкуренції, забезпечення високого рівня захисту прав споживачів, підтримка цілісності ринку та надання можливості провайдерам криптовалютних послуг масштабувати свій бізнес на міжнародній основі.

Поява цих правил пов’язана з численними проблемами, з якими криптовалютний сектор зіткнувся за останні рік-півтора — крахом TerraformLabs та банкрутством FTX, проблемами у традиційній банківській системі США та нещодавніми судовими позовами SEC проти Binance і Coinbase.

У Європарламенті наголосили, що фінальна версія документа зазнала численних поправок, саме тому редакція та ухвалення законопроекту зайняли стільки часу. Остаточну версію документа також переклали всіма мовами країн-членів ЄС.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму