За кордоном

“Заколот олігархів” у росії проти путіна може очолити Чубайс, – ЗМІ

9 червня 2022, 13:09Новини168

У кремлі розуміють, що за логікою подальшого розвитку подій, у їхньому середовищі неминуче з’явиться лідер, який очолить протестний рух

  • Посилання скопійованоlink copied

Від початку російсько-української війни володимир путін мінімум двічі зустрічався в кремлі з представниками російського бізнесу. Першу зустріч він провів безпосередньо в день нападу на Україну – 24 лютого 2022 року, друга відбулася майже через місяць – 20 квітня 2022 року. «Прохання поставитись з розумінням», – ось лейтмотив виступів на них президента рф. Крім зустрічей у широкому форматі путін регулярно спілкується з президентом російського союзу підприємців і промисловців олександром шохіним. Така інтенсивність контактів з керівниками фінансово-промислових груп красномовно свідчить, що в кремлі прагнуть знизити градус опозиційності вже достатньо виснажених санкціями бізнесменів, позаяк серед варіантів можливого відсторонення володимира путіна від президенства найбільш реалістичним видається «заколот олігархів».

У кремлі розуміють, що за логікою подальшого розвитку подій, у їхньому середовищі неминуче з’явиться лідер, який очолить протестний рух і візьме на себе відповідальність за організацію переговорів з представниками військово-промислового комплексу задля відсторонення збанкрутілого керівництва росії. Ним буде відомий політичний і громадський діяч з досвідом державного управління, позитивною репутацією на Заході, авторитетом серед представників олігархату й відповідними рисами характеру.

Одним з тих, хто підходить на цю роль є Анатолій Чубайс, пише “Вектор ньюз”.

Станом на 9 червня 2022 року саме А.Чубайс став найбільш відомим російським топ-чиновником, який порвав стосунки з офіційною владою через вторгнення рф в Україну.

Серед аргументів, що підтверджують тезу про те, що саме Чубайс може очолити заколот олігархів, наводяться наступні.

  1. По-перше, для «колективного Заходу» Чубайс, за плечими якого десятиріччя успішної роботи на вищих щаблях влади, є найбільш прийнятною політичною фігурою. З ним можна вибудовувати стосунки після путіна, адже він є достатньо прогнозованим і неодноразово демонстрував свої відмінні ділові якості. За президента бориса єльцина чубайс був ключовою фігурою в кремлі, очолював державний комітет з управління державним майном (1991-1994), цілком виправдано вважається «архітектором російської приватизації». За путіна він обіймав керівні посади в РАТ «ЕЭС России», АТ «Роснано», АФК «Система», поки в грудні 2020 року президент рф несподівано призначив його своїм спецпредставником по зв’язках з міжнародними організаціями для досягнення стійкого розвитку.
  2. По-друге, працюючи на різних державних посадах, Чубайс, мав доступ до найбільш повних масивів чутливої інформації про майнові й фінансові статки російських можновладців, їхні активи за кордоном, якою у разі необхідності може маніпулювати.
  3. По-третє, за роки активної діяльності в адміністрації президента, уряді, різних органах влади й державного управління, бізнесі Чубайс напрацював чималий особистий капітал. Без суттєвої шкоди для власного добробуту він міг би використати частину його для фінансування опозиційної діяльності.
  4. По-четверте, Чубайс жодного разу не проявляв улесливого страху перед путіним. Інакше й бути не могло, адже коли майбутній президент рф у Дрездені керував Будинком дружби між НДР і СРСР, молодий талановитий економіст Чубайс уже залучався до роботи в комісії Політбюро ЦК КПРС із вдосконалення управління народним господарством СРСР. Вперше їхні шляхи перетнулися на початку 90-х років під час спільної роботи в органах влади Ленінграду. Утім, якщо 1990 року путін починав свою службову кар’єру зі скромної посади радника мера міста Анатолія Собчака, то Чубайс на альтернативній основі був призначений заступником голови ленінградського міськвиконкому. Наступним містом, де вони знову зустрілися, була вже москва. Саме Чубайс, який на той час очолював адміністрацію президента рф, призначив 1996 року путіна на першу посаду в кремлі – заступником керуючого справами.
  5. По-п’яте, попри наближеність до кремля, Чубайс завжди був «своїм» в опозиційних колах. Свого часу він публічно виступав проти арешту Ходорковського, з розумінням ставився до вимог протестувальників на Болотній площі, ніколи не зраджував соратників по «Союзу правих сил».
  6. По-шосте, на відміну від сучасних очільників кремля, які в більшості своїй люто ненавидять «інтелігентів-ліберастів», Анатолій Чубайс продовжує підтримувати контакти з ними, справедливо вважаючи, що уявити будівництво нової росії без участі думаючої частини населення країни неможливо. Як представник свого покоління, він любить «Бітлз», «Машину часу», авторську пісню, зокрема, творчість Володимира Висоцького й Булата Окуджави, цінує поезію Йосипа Бродського.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?