Зверніть увагу

Загальний обсяг ринку проблемних боргів складає майже $20 млрд, – А.Волков

28 квітня 2021, 14:44Новини443

Этот материал также доступен на русском

Серед державних банків лідер – Приватбанк з сумою «проблемки» 180,3 млрд грн

  • Посилання скопійованоlink copied

28 квітня 2021 року під час пресбрифінгу на тему «Зміни та прогнози на ринку проблемних боргів в Україні» засновник Investohills Partners Андрій Волков повідомив про те, що загальний обсяг ринку проблемних боргів складає майже 19,6 млрд у.о., з них 3,7 млрд – це активи, які вже перебувають на балансі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а 15,9 млрд – доля проблемних боргів на балансі комерційних банків.

При чому основна частка NPL кредитів припадає на дві групи банків. Це державні банки (лідер – Приватбанк з сумою «проблемки» 180,3 млрд грн), в яких доля проблемних кредитів перевищує 300 млрд грн, та банки з російським капіталом (62 млрд грн).

Однак наразі не можна сказати, як швидко ці проблемні активи потраплять на ринок. Адже, за словами А.Волкова, жоден з керівників державних банків не дозволить собі продати проблемний актив хоч з якимсь дисконтом, бо «вже наступного дня, ймовірно, до такого керівника прийдуть правоохоронні органи із звинуваченнями у завданні збитків державі».

Державні банки – це потенційний драйвер ринку проблемних боргів, але цей сектор не запрацює без законодавчих змін.

Серед інших трендів ринку у найближчі роки, окрім продажу проблемних боргів державних банків, Андрій Волков бачить більше кейсів, пов’язаних з приватизацією, збільшення проблемних боргів в агросекторі та комунальному господарстві, а також розвиток інфраструктури по роботі з проблемними боргами.

Що стосується гравців на ринку, то наразі більшість з фінансових компаній – це представники національного сектору. Закордонних інвесторів, які наважились зайти на ринок проблемних боргів України, не так вже й багато. Самому Волкову відомі лише 1 британський та 2 американські фонди. А найбільший кейс, де були залучені закордонні учасники, пов’язаний із банкрутством агрохолдингу «Мрія».

До речі, відповідаючи на одне із запитань, А.Волков спеціально наголосив, що в його компанії серед акціонерів немає олігархів, в тому числі й Павла Фукса, про що неодноразово натякали в різних ЗМІ. Хоча, П.Фукс і був інвестором у 2 проектах Investohills, але наразі вже вийшов з них.

Цікавим виявився і той факт, що «найскладнішими» боржниками на ринку вважають не найбідніших, а найбагатших «неплатників», адже вони не платять за боргами не тому що “не можуть”, а тому що “не хочуть”. Але відповідна судова практика потроху виправляє й цю тенденцію.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.