З 23 липня збільшується вартість кредитів рефінансування

23 липня 2021, 12:07Новини306

Этот материал также доступен на русском

Згідно з поясненнями Нацбанку, коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал та розвитку міжбанківського кредитного ринку.

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк України повідомив про внесення змін до операційного дизайну монетарної політики через поступове відновлення економіки та нормалізацію умов функціонування фінансової системи. Так, з сьогоднішнього дня, 23 липня, збільшилася вартість кредитів рефінансування, що надаються на тендерах, – пише Мінфін.

Якими є ставки?

Ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме «облікова ставка + 1 в. п.». Раніше вона дорівнювала обліковій ставці.

Ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж «облікова ставка + 1 в. п.». Раніше вона була не меншою за облікову ставку.

Як і раніше, процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Станом на 22 липня 2021 року ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн.

Цей рівень оцінюється як високий, тож, основною операцією НБУ з регулювання ліквідності є розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів.

Згідно з поясненнями Нацбанку, коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал та розвитку міжбанківського кредитного ринку.

«Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк уже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.», — прокоментував голова Нацбанку Кирило Шевченко.

У третьому кварталі поточного року НБУ почав поступово згортати антикризові монетарні заходи, що були запроваджені у відповідь на коронакризу. Це було обумовлено поверненням економіки до стійкого зростання та збереженням значного профіциту ліквідності в банківській системі.

Зокрема, з 1 липня 2021 року було зменшено з 5 до 3 років граничні строки, на які надаються довгострокові кредити рефінансування та укладаються угоди за інструментом своп процентної ставки. Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів із довгострокового рефінансування 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць. Строковість депозитних сертифікатів було збільшено до докризового рівня (14 днів).

У Нацбанку наголошують: якщо на фінансових ринках не спостерігатиметься суттєвих шоків, довгострокове рефінансування та операції процентного свопу буде припинено з 1 жовтня 2021 року.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму