Проблемні борги

Визнання позичальника банкрутом: умови та наслідки

4 березня 2021, 12:46Новини179

Этот материал также доступен на русском

Внаслідок відкриття провадження про неплатоспроможність фізичної особи-боржника, відносно нього припиняються нарахування будь-яких санкцій за простроченими виплатами. 

  • Посилання скопійованоlink copied

Якщо фізична особа-боржник вирішила позбутися боргів шляхом ініціювання провадження про банкрутство, їй варто відразу задуматися над кваліфікованою юридичною допомогою. Це дасть змогу уникнути низки помилок та неправильних рішень в майбутньому, – пояснює член Науково-консультативної Ради при НААКУ Юрій Моісеєв.

За словами юриста, визнання фізичної особи неплатоспроможною можливе у випадку, якщо його борг перед банком чи кількома фінансовими установами перевищує 30 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.01.2021 р. це 180 000 грн).

Крім того, якщо боржник припинив вносити регулярні платежі з погашення кредиту впродовж більш ніж двох місяців і у нього немає майна, на яке може бути звернене стягнення, це також вагома причина для відкриття провадження про неплатоспроможність фізичної особи.

У разі відкриття справи про неплатоспроможність фізичної особи-боржника, господарський суд може вжити ряд обмежувальних заходів відносно неї.

До переліку таких обмежень може входити заборона на укладення боржником будь-яких договорів, а також передача майна та цінностей на зберігання третім особам.

Не є рідкістю і накладення арешту на майно особи-боржника, заборона виїзду закордон та розпоряджатися нерухомим майном чи цінними паперами.

Внаслідок відкриття провадження про неплатоспроможність фізичної особи-боржника, відносно нього припиняються нарахування будь-яких санкцій за простроченими виплатами.

Відчуження майна боржника у будь-який спосіб відбувається за погодженням з арбітражним керуючим, який стає основною фігурою у справі про банкрутство, а також вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів.

На боржника покладається обов’язок авансувати оплату послуг арбітражного керуючого за три місяці (станом на 01.01.2021 – 34 050 грн).

Відкриття провадження тягне за собою необхідність перед укладанням кредитних договорів, договорів позики, застави повідомляти іншу сторону договору про факт своєї неплатоспроможності.

Протягом трьох років після визнання банкрутом особа не може вважатися з бездоганною діловою репутацією та протягом 5 ти років не має права повторно ініціювати відкриття провадження у справі про неплатоспроможність щодо себе.

“Однак у цієї процедури є і позитивні сторони, одна з яких полягає в реструктуризації боргів фізичної особи. Це відбувається виключно в законній площині за допомогою суду та арбітражного керуючого.

На задоволення всіх вимог кредиторів накладається мораторій і борги більше не будуть зростати. Більше того, незважаючи на суму боргу, вона буде списана. Боржник не передає борги у спадок, а через 5 років з нього знімаються всі обмеження”, – зазначає експерт.

Під час банкрутства фізичної особи не може бути продано житло, яке є єдиним місцем проживання її родини (квартира не більше ніж 60 м2 або житловою площею не більше ніж 13,65 м2 на кожного члена родини боржника чи приватний будинок площею не більше 120 м2).

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів