Проекти та інновації

ВРУ прийняла закон про мирові угоди ФГВФО і власників банків-банкрутів

30 червня 2021, 15:10Новини208

Этот материал также доступен на русском

Законом уточнені деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроєкт №4546 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків”, зазначає Finbalance.

Так, документ визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

“Законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), у тому числі, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації”, – констатує пресслужба Верховної Ради.

Крім цього, уточнені деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо.

Законом також:

  • удосконалено процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;
  • уточнено деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;
  • удосконалено механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;
  • врегульовано питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;
  • уточнено питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Водночас врегульовано окремі питання процесуального характеру, серед яких, зокрема, питання подання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо набуття Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку у господарському процесі, уточнено деякі процедурні питання виконавчого провадження, здійснено інші уточнення до відповідних нормативно-правових актів, що є дотичними, регулюють процедури та процеси, що змінюються цим Законом.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Як держава може підтримати і захистити власну економіку в умовах російської агресії?

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Після пояснення незрозумілих для народних депутатів юридичних термінів, законопроект 4409 був рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Розроблений Мін’юстом законопроект 4409 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства ще чекає на розгляд під час нинішньої сесії Верховної Ради, але експерти вже готуються до…