За кордоном

Війна в Україні коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн – прогноз OECD

26 вересня 2022, 15:36Новини192

Этот материал также доступен на русском

OECD очікує, що економіка єврозони зросте лише на 0,3% у 2023 році, а економіка Німеччини скоротиться на 0,7%

  • Посилання скопійованоlink copied

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD), пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Оцінка цієї міжнародної організації, що обʼєднує 37 країн світу, оголює масштаби економічних наслідків вторгнення Москви до України сім місяців тому.
  • Атака Росії спровокувала стрибок цін на енергоносії, що призвело до зниження витрат домогосподарств та підірвало довіру ділових кіл, особливо у Європі. Конфлікт порушив ланцюжки поставок, викликав нестачу продуктів харчування та інших предметів першої необхідності та потряс ринки по всьому світу.
  • Західні уряди побоюються, що наказ Росії про часткову мобілізацію та її підготовку до анексії ділянок України може затягнути конфлікт на багато місяців, а можливо, і на роки, ще більше підживлюючи невизначеність, яка зараз тисне на світову економіку. «Ми платимо за війну дуже високу ціну», – сказав виконувач обовʼязків головного економіста OECD Альваро Сантос Перейра.
  • У своїх останніх прогнозах організація заявила, що світова економіка має зрости на 3% цього року та на 2,2% наступного року. Перед війною очікувалося зростання на 4,5% у 2022 році та на 3,2% у 2023 році. Різниця між цими двома оцінками означає, що війна та її наслідки обійдуться світові у суму, еквівалентну обсягу виробництва, виробленого всією французькою економікою за ці два роки.
  • OECD очікує, що економіка єврозони зросте лише на 0,3% у 2023 році, а економіка Німеччини скоротиться на 0,7%. Коли він востаннє публікував прогнози у червні, дослідницький орган очікував побачити зростання на 1,6% у єврозоні та 1,7% у Німеччині.
  • Організація попередила, що економіка Європи може зіткнутися з ще різкішим спадом, якщо ціни на енергоносії знову зростуть. Якщо ціни на природний газ зростуть на 50% до кінця року, обсяг виробництва в Європі може знизитися на 1,3% у 2023 році, тоді як світова економіка зросте лише на 1,7%.
  • OECD знизила свій прогноз економічного зростання США в 2023 році до 0,5% з 1,2%, але заявила, що можливо різкіше уповільнення, якщо інфляція не падатиме так швидко, як сподівається Федеральна резервна система.
  • Очікується, що економіка Китаю трохи відновиться у 2023 році після млявого зростання у 2022 році, що відображає обмеження для стримування пандемії COVID-19. У червні ОЕСР прогнозувала зростання на рівні 4,4% у 2022 році, але тепер лише на 3,2%.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації