Верховний Суд Британії виніс рішення на користь України у справі “боргу Януковича”

15 березня 2023, 15:08Новини353

До фінального рішення суду Україна не повинна сплачувати виплати за боргом

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховний Суд Британії виніс рішення на користь України у справі про “борг Януковича” на 3 млрд доларів. Про це йдеться у рішенні Верховного Суду Британії, Міністерство фінансів України.

Верховний Суд вирішив, що справу потрібно направити на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні. Справа стосується єврооблігацій на суму 3 млрд доларів, які було випущено у грудні 2013 році внаслідок примусу, здійснюваного Росією.

Росія, натомість, намагалась переконати англійський суд застосувавши скорочену процедуру і тим самим уникаючи детального дослідження англійським судом своїх дій.

Але, у кінцевому підсумку, Верховний Суд відхилив прохання росії та справедливо визнав те, що аргументи лінії захисту України щодо примусу є спроможними та мають бути належним чином вивчені із дослідженням всіх доказів“, – заявили у Мінфіні.

Судді вирішили, що Україні має бути дозволено захищати позов у частині примусу, але лише в тій мірі, в якій він ґрунтується на примусі внаслідк передбачуваної загрози застосування сили з боку Росії.

Україна стверджує, що внаслідок погроз, здійснюваних Росією до випуску єврооблігацій, та актів як економічної, так і військової агресії з боку Росії, Україну було позбавлено права вибору та внаслідок примусу, здійснюваного Росією, Україна зрештою уклала угоди щодо випуску єврооблігацій.

Верховний Суд на цьому етапі не здійснював розгляд фактів незаконної війни РФ проти України, оскільки апеляційний розгляд “відбувався до повномасштабного вторгнення РФ до України у лютому 2022 року”, але суддя Верховного Суду зазначив, що подальшу поведінку РФ неможливо ігнорувати.

Верховний Суд зазначив, що Україна досягне успіху у даній справі, якщо не буде доведено зворотного, що тиск росії не відіграв жодної ролі в рішенні України про випуск єврооблігацій“, – наголосили у Мінфіні.

Заперечення України про те, що облігації були випущені з порушенням українського законодавства, зокрема в обхід бюджетних обмежень встановленої стелі державного боргу, були відкинуті.

Тепер Україна зможе захищати вимогу про виплату сум за облігаціями в судовому процесі у Високому суді Лондона. Таким чином справа повертається у першу інстанцію, але лише щодо аргументів України про примус до позики.

Це означає, що до фінального рішення суду Україна не повинна сплачувати виплати за боргом.

Президент Володимир Зеленський також привітав рішення британського суду.

Позиція України полягала в тому, що випуск облігацій повинен бути визнаний недійсним через примус, або ж судове провадження має бути зупинене, якщо англійський суд вважатиме, що не має можливості розглянути аргументи лінії захисту України.

Останню свою позицію англійський апеляційний суд заявив у своєму рішенні 2018 року. А саме задовольнив апеляцію України на вердикт Високого суду Лондона, який зобов’язав Україну погасити єврооблігації на 3 млрд доларів і виплатити відсотки.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Часто єдиним ефективним способом призначити особі її заслужену пенсію за віком є лише звернення до суду

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Погане фінансування судів завжди негативно позначається на їх функціонуванні та оперативності

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Крім того, судді розповіли і про закордонний досвід щодо процедури банкрутства та порівняли його з українським

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Норми законодавства, які допускають неоднозначне або множинне тлумачення, завжди трактуються на користь особи