Огляд ЗМІ

Вчені знайшли потаємні двері у Великій Китайській стіні – використовувались розвідниками

13 січня 2023, 17:35Новини6179

Этот материал также доступен на русском

Ворог фактично не міг розгледіти двері зовні, але солдати могли зламати ворота зсередини та провести раптову атаку

  • Посилання скопійованоlink copied

Вчені виявили руїни 130 потаємних дверей у Великій Китайській стіні. Їх вдалося знайти завдяки безперервній зйомці з високою роздільною здатністю, повідомляє «Сіньхуа».

На основі детального аналізу зображень та особистого відвідування дверей, вчені зробили висновок, що кожна з них проектувалася таким чином, щоб повністю відповідати місцевій топографії.

У минулому ці потайні двері використовувалися для пересування розвідників. Деякі з них були спроектовані як канали зв’язку між внутрішньою та зовнішньою частинами Великої стіни, а також для торгівлі та комерції.

Згідно з історичними документами часів династії Мін, кочовим племенам дозволялося використовувати такі потаємні ворота для випасу худоби між Цинхаєм на північному заході Китаю та районом Хетао, регіоном, багатим на той час водою та травою. На цю практику вказує й на те, що деякі двері були досить великими, щоб через них могли пройти відразу кілька коней.

“Все це допомагає довести, що Велика стіна була не повністю закрита, а “відкрита” за певним порядком”, – заявив керівник групи дослідників Чжан Юкунь, професор Тяньцзіньського університету.

Зовнішня частина дверей була замаскована цеглою, а сторона, звернена до солдатів, залишалася порожнистою. Ворог фактично не міг розгледіти двері зовні, але солдати могли зламати ворота зсередини та провести раптову атаку.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму