Колізії та конфлікти

В Укренерго розповіли, як підрив Каховської ГЕС вплинув на енергосистему

7 червня 2023, 16:13Новини347

Укренерго та Укргідроенерго опрацьовують сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми з урахуванням наслідків руйнування ГЕС

  • Посилання скопійованоlink copied

Через паводок, створений підривом росіянами Каховської ГЕС, у Херсоні та сусідніх населених пунктах без світла залишилися майже 20 тисяч споживачів. Про це повідомляє пресслужба Укренерго, Міністерства енергетики.

Крім того, підтоплена насосна станція Херсонської ТЕЦ. Основні потужності теплоелектроцентралі поки поза межами зони ризику.

Укренерго та Укргідроенерго опрацьовують сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми з урахуванням наслідків руйнування ГЕС. Щоб зменшити обсяг води, яка поступає в Каховське водосховище аби зменшити затоплення, змінюється режим роботи гідроелектростанцій.

  • У Херсоні підтоплені і пошкоджені 129 трансформаторних підстанцій. Також на Миколаївщині внаслідок паводку підтоплені дві сонячні електростанції.
  • Ситуацію на Запорізькій АЕС постійно моніторять експерти Енергоатому, наразі прямої загрози для неї немає.
  • Росіяни обстрілюють прифронтові регіони, у Донецькій області через бойові дії знеструмлено 7 населених пунктів. Ворог обстріляв територію однієї з електростанцій, але станція працює.
  • Внаслідок попередніх обстрілів без світла залишається також частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Чернігівській областях.

Енергетична система країни працює стабільно, дефіциту електроенергії немає. Через тривалі ремонти на багатьох енергоблоках ТЕС та деяких АЕС оператор закликає упродовж дня розподіляти використання електроенергії і переносити користування потужними приладами з вечора на інші періоди доби.

Однак через підрив Каховської ГЕС у майбутньому можливі труднощі із заживленням та налагодженням стабільного електропостачання для споживачів прилеглих територій після їх деокупації“, – зазначають у Міненерго.

Імпорт електроенергії вчора становив 126 МВт*год, а експорт до Польщі – 800 МВт*год. Експорт у Польщу здійснюється з 10 до 15 години, імпорт зі Словаччини – з 16 до 19 години. У вечірній пік споживання імпорт та експорт відсутні.

Джерело

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації