В Україні змінять умови стягнення боргів за судовими рішеннями під час війни

20 березня 2023, 14:00Новини834

Этот материал также доступен на русском

У законопроєкті є положення, що працюють як на інтереси боржників, так і проти них

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховна Рада може найближчим часом ухвалити закон щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану. Відповідний законопроєкт 8064 Комітет Верховної Ради з питань правової політики 13 березня рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому, пише “Судово-юридична газета”.

Наразі порівняльна таблиця до другого читання ще відсутня, втім, як розповів член Комітету Ігор Фріс, основні ключові норми в законопроєкті наступні:

  • фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму у розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох мінімальних розмірів заробітної плати, установленої законом України про Державний бюджет на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим законом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.
  • до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, зупиняється вчинення виконавчих дій, забороняється заміна стягувачів у виконавчих провадженнях, стягувачами за якими є Російська Федерація або пов’язані з нею особи.
  • юридичні особи – боржники, самозайняті особи (які використовують найману працю фізичних осіб), на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи чи самозайнятої особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • забороняється відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Голова Асоціації приватних виконавців Віталій Чепурний виділив наступні зміни:

  • Встановлено мінімально захищену від арешту суму у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат (законопроєкт спочатку передбачав – 3).
  • Дозволено стягнення із заробітної плати боржників. За умови запровадження мінімально захищеної від арешту суми цей крок є цілком необхідним в інтересах кредиторів.
  • Дозволено виконання всіх виконавчих написів: іпотека, застава, лізинг та інших, крім тих, що вчинені за договорами у простій письмовій формі.
  • Плюс бонусом — можна буде довиконувати старі провадження по такім виконавчим написам, які відкриті до початку введення воєнного стану
  • Затверджено норму по заміщенню. Виконавцям з окупованих територій і територій з активними бойовими діями надається можливість змінити округ, продовжувати виконувати старі справи й приймати до виконання нові.
  • Ще Мін’юст отримає повноваження перевіряти приватних виконавців чи здійснюють вони діяльність. За результатом буде складатися акт перевірки.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Юристи визнають, що кредитні боржники рідко виграють у судах

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Заява про призупинення сплати грошового зобов’язання підписується позичальником власноручно або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Найкраща стратегія для боржників – це залишатися на зв'язку зі своїми кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Закон звільняє позичальників лише від сплати штрафів та інших платежів, що нараховані за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Особливо гостро питання доцільності банкрутства фізичних осіб постає в умовах дії в Україні воєнного стану