За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 5 жовтня

5 жовтня 2022, 07:40Новини431

Этот материал также доступен на русском

Із початку повномасштабної війни Бюро економічної безпеки України ініціювало арешт активів фізичних осіб та компаній з РФ та Білорусі на 44 млрд грн

  • Посилання скопійованоlink copied

За два тижні після оголошення владіміром путіним мобілізації з Росії виїхали від 700 тисяч до 1 мільйона осіб. Про це пише російський Forbes з посиланням на власні джерела. За словами співрозмовника, знайомого із кремлівськими оцінками, з початку мобілізації з Росії поїхало майже 1 млн осіб. Інший співрозмовник в Адміністрації президента РФ уточнив, що йдеться про 600-700 тисяч росіян. При цьому підрахувати, яку кількість з них становлять звичайні туристи, наразі неможливо, додав він.

Одразу після оголошення мобілізації 21 вересня на пропускних пунктах російських кордонів утворилися черги. Найвідоміша з них – на пропускному пункті Верхній Ларс на російсько-грузинському кордоні, де люди стояли у черзі по 4-5 днів. Також черги утворилися на прикордонних переходах на російсько-казахстанському кордоні.

Ситуація станом на 5 жовтня 2022 року

  • Через санкції та відмову виробників є Європи, Північної Америки та Японії постачати обладнання і запчастини російські друкарні зіткнулися з їхнім дефіцитом. Про це пишуть “Ведомости” з посиланням на топ-менеджерів друкарень. За їх оцінкою, техніка з так званих “недружніх” країн у російських друкарнях становить близько 90%. Так, у Європі виготовляються друкарські, палітурні, ниткошвейні, кришкоробні машини, CTP-обладнання та запчастини для них. За словами топ-менеджерів російських друкарень, найбільшими імпортерами цієї техніки в Росії були Німеччина (компанії Heidelberg, Manroland, KBA), Швейцарія (Muller Martini), Італія (Smyth, Zechini), Канада, Японія та ін. Зазначається, що частина європейських компаній розірвала контракти з власної ініціативи.

  • Офіційно припинено дію останньої існуючої угоди з РФ у галузі рибного господарства в Азовському морі. Про це повідомляє Держрибагентство України. Агентство офіційно припинило дію Угоди між Державним комітетом України з рибного господарства та рибної промисловості та Комітетом РФ з рибальства в Азовському морі. “Відповідно до встановленої законодавством погоджувальної процедури ініціативу Держрибагентства щодо припинення дії угоди, в установленому законодавством порядку, підтримали Мінагрополітики, МЗС, Міносвіти, Міндовкілля, Мінекономіки, Мінфін, Мін’юст, а також перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки України”, – йдеться у повідомленні.

До речі

Ураження санкційною зброєю: хроніки 4 жовтня
Новини • Війна з Росією
  • Росію остаточно викинули з керуючої ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) при ООН. Про це повідомила посол України в Канаді, пише “Європейська правда”. “Тепер уже фінально – Росію викинули з Ради ІСАО. Зганьбившись програшем у першій групі, вони навіть не ризикували подаватися в третю групу, де б також з тріском програли”, – написала Юлія Ковалів, додавши, що Росію виключили через системні порушення Чиказької конвенції. За її словами, це перший прецедент серед усіх організацій системи ООН, коли Росію виключили повністю з керуючого органу. Це рішення відображає прагнення західних країн домогтися відповідальності для Росії за її дії в Україні. Керуюча рада ICAO складається з 36 країн. Вона є постійним органом, а її держави-члени обираються на трирічний термін.

  • Мінфін Росії пропонує значно підвищити мінімальні ціни на ігристе вино з 1 січня 2023 року. Відповідний проєкт наказу опубліковано на федеральному порталі нормативних правових актів, повідомляє російський Інтерфакс. Після підвищення мінімальна роздрібна ціна на ігристі вина зросте до 239 рублів за 0,75 літра. З 2021 року мінімальна роздрібна ціна на ігристе вино (шампанське) становить 169 рублів. Таким чином, мінімальні ціни можуть зрости більш ніж у 1,4 раза. У пояснювальній записці до проєкту наказу серед причин збільшення мінімальної ціни вказано зростання витрат за виробництво (комплектуючі, електроенергія, оплата праці), а також цін на сировину (винограду).

  • Міністерство закордонних справ Фінляндії відмовило суднобудівній компанії Helsinki Shipyard Oy у видачі дозволу на експорт криголаму, замовленого російською гірничо-металургійною компанією “Норільський нікель”. Як повідомила фінаська компанія, відповідне рішення МЗС країни ухвалило 30 вересня, передає Інтерфакс. Будівництво цього криголама було розпочате минулого року, але зупинене через санкції проти Росії. Здача судна була запланована на 2025 рік. За словами генерального директора Helsinki Shipyard Кіма Салмі, вже було здійснено планування робіт та закупівель, а також проведено модельні випробування. Майбутнім портом приписки криголама мав стати Мурманськ.
  • Європейські банки перестають працювати з картами UnionPay, з’ясували “Известия”. “Пластик” китайської платіжної системи тепер не приймається в чеському KB Bank, повідомили в його call-центрі. Російські клієнти також зіткнулися з труднощами в Іспанії — місцева мережа банкоматів Euronet підтвердила, що відмовляє в обслуговуванні карток UnionPay, випущених російськими та білоруськими банками. Європейські фінорганізації приймають такі рішення з політичних та технічних причин, зазначили експерти.

  • Із початку повномасштабної війни Бюро економічної безпеки України ініціювало арешт активів фізичних осіб та компаній з РФ та Білорусі на 44 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба відомства. Зазначається, що детективи Бюро здійснюють досудове розслідування у 22 кримінальних провадженнях щодо правопорушень в економічній сфері, найчастіше це ухилення від сплати податків. Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає єдиний порядок поводження з майном: арешт – рішення суду – передача в управління або у власність держави. Серед найвагоміших арештованих активів БЕБ називає: вагони та ТМЦ в вагонах вартістю близько 19 млрд грн, активи фінансової установи – 12,8 млрд грн, активи мережі АЗС орієнтовно оцінюються в 2 млрд грн, декілька торгівельних центрів вартістю 1,3 млрд грн та інші. Як додали в Бюро, наразі майно орієнтовною вартістю 1 млрд грн уже передано до АРМА, з яких на 238 млн грн вже реалізовано в дохід держави.
  • Напередодні запровадження ЄС ембарго на російську нафту та нафтопродукти російські оператори танкерного флоту виходять із сегменту «річка-море». Три таких танкери продав залізничний оператор Railgo, а Волзьке пароплавство взагалі виходить із наливного сегмента, пояснюючи продаж збитковістю танкерних перевезень. Перевезення «річка-море» дійсно рік у рік втрачають вантажну базу. Крім того, з грудня схема перевалки нафти, що використовується зараз, з суден під російським прапором на судна третіх країн, які потім розвантажуються в портах ЄС, суперечитиме європейським санкціям.
Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”