За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 4 серпня

4 серпня 2022, 08:12Новини309

Этот материал также доступен на русском

Нові обмежувальні заходи зачепили імпорт російського золота

  • Посилання скопійованоlink copied

Уряд Швейцарії приєднався до сьомого пакету санкцій Євросоюзу проти Росії.

Як передає Reuters, обмежувальні заходи зачепили імпорт російського золота. Згідно з заявою швейцарської влади, з 3 серпня починає діяти заборона на «купівлю, імпорт або транспортування золота та виробів із золота з Росії».

Крім цього, санкції запроваджено щодо Ощадбанку — його активи на території країни будуть заблоковані.

Ситуація станом на 4 серпня 2022 року

  • Найбільший російський виробник автомобілів “АвтоВАЗ” запропонував співробітникам автозаводу в Іжевську (“Лада Іжевськ”), що випускає моделі Lada Vesta, добровільно звільнитися. Як повідомили в компанії, ті працівники, які погодяться звільниться добровільно, отримають виплату у розмірі 5 окладів та додаткову матеріальну підтримку, а також допомогу у працевлаштуванні на інших підприємствах регіону, передає російський Інтерфакс. Одноразову виплату 7 середніх зарплат обіцяють працівникам передпенсійного віку при виході на дострокову пенсію.

  • Китайська корпорація Huawei призупинила продажі у своєму офіційному інтернет-магазині VMALL у Росії. Магазин китайської компанії припинив працювати з 1 серпня, замовити щось через програму також не можна, пишуть російські ЗМІ. Водночас вже здійснені замовлення компанія пообіцяла доставити у звичайному режимі.

  • Данська транспортно-логістична компанія A.P. Moeller-Maersk AS продовжує процес згортання операцій в Росії, після завершення якого остаточно позбудеться присутності у цій країні. Про це йдеться у звіті компанії за підсумками другого кварталу 2022 року, повідомляє Інтерфакс-Україна. “Всі рейси в Росію і з Росії припинені, продовжується процес продажу активів, в тому числі міноритної долі розміром 30,75% у Global Ports Investments”, – йдеться у документі.

  • Один з депутатів Сейму Литви ініціював запровадження заборони роботи литовського бізнесу з країнами, які Литва визнала терористичними. Про це повідомляє LRT, передає Європейська правда. Депутат від Ліберальної партії Раймундас Лопата запропонував заборонити співпрацю з державами, які Литва визнала терористичними, а також запровадити критерії “країн ризику” – які становлять певну загрозу для Литви або грубо порушують права людини, щоби у разі рішення працювати на цих ринках литовські компанії мали певні обмеження підтримки від своєї держави. Пропозиція депутата передбачає, що литовські компанії після того, як рішення набуде чинності, повинні будуть протягом трьох місяців згорнути діяльність у РФ та співпрацю з російськими компаніями.
  • Попит на нових працівників у Росії цього літа зменшився на 15% (або на 300 тис. осіб), до 1,8 млн. Така динаміка востаннє спостерігалася в першу хвилю коронавірусу — у середині 2020 року. Про це йдеться у доповіді ЦБ «Про грошово-кредитну політику», яку проаналізували «Известия». Як зазначає видання, зниження рекрутингової активності підтвердили у HeadHunter та SuperJob. Зокрема, попит упав на працівників автомобільного та фінансового бізнесу, а також держструктур.

До речі

Ураження санкційною зброєю: хроніки 3 серпня
Новини • Війна з Росією
  • Влада Франції заборонить мовлення ще одного російського телеканалу. Як повідомляється на сайті медіарегулятора Arcom, оператор супутникового зв’язку Eutelsat зобов’язав припинити трансляцію каналу «НТВ-Світ». Причиною цього заходу стали сюжети про Україну, які в Arcom розцінили як підтримку російської пропаганди. Зокрема, невдоволення регулятора викликала заява в ефірі НТВ-Світ про те, що Україна «налаштована на продовження бойових дій під впливом Заходу».
  • У Фінляндії низка компаній вже почала обмежувати продаж санкційних товарів російським туристам. Як повідомляє 47.news з посиланням на громадську телерадіомовну корпорацію YLЕВ, МЗС Фінляндії нагадав магазинам про санкції щодо Росії. «Продаж товарів, що підпадають під санкції, заборонено, якщо товари передбачається використовувати в Росії», — заявило фінське зовнішньополітичне відомство. У зв’язку з цим місцевим магазинам рекомендували перевіряти паспорт у покупців під час продажу дорогих товарів, щоб відмовляти росіянам у покупці.

  • Євросоюз рекомендував імпортерам нафти вказувати в контрактах, що в паливі, що поставляється ними, немає російської складової. Інакше їх можуть притягнути до відповідальності за порушення режиму санкцій, йдеться в офіційному журналі ЄС. У Брюсселі нагадали, що російська нафта, яку перевозять у змішаному вигляді разом із нафтою іншого походження, підпадає під ембарго. При постачанні до ЄС змішаного продукту імпортер має точно визначити частку російської та неросійської нафти. Тоді до відвантаження допустять кількість, яка відповідає неросійській частці, а решту на територію ЄС не пустять.
  • Французька банківська група компаній Societe Generale зафіксувала збиток у розмірі 3,3 млрд євро до вирахування податків від продажу бізнесу в Росії. Про це йдеться у фінансовій звітності компанії за другий квартал 2022 року. У компанії заявили, що вихід із російського ринку пройшов “планомірно та ефективно”. “18 травня 2022 року група впорядковано та ефективно вийшла з Росії шляхом продажу Росбанку та його страхових дочірніх компаній у Росії”, – йдеться у заяві. За підсумками другого кварталу в цілому Societe Generale прозвітувала про збиток у розмірі 1,5 млрд євро з урахуванням продажу Росбанку, що належав їй, і його страхового бізнесу.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”