За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 24 червня

24 червня 2022, 09:30Новини330

Этот материал также доступен на русском

Одна з головних цілей санкцій – повністю відмовитися від надання послуг та співпраці з агресором у фінансовій сфері

  • Посилання скопійованоlink copied

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії представила Дорожню карту фінансових санкцій. Про це повідоляється на сайті Офісу президента України. Зазначається, що документ містить аналіз впливу раніше запроваджених обмежень на фінансову систему рф, перелік рекомендацій для посилення тиску на державу-агресора та карту ризиків щодо реалізації санкційної політики.

“Розроблені пропозиції базуються на залежності рф від західних резервних валют, ринків і банків, зокрема в торгівлі. Мета запропонованих обмежень – позбавити росію фінансових потоків, які агресор спрямовує на спонсорування війни”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що для цього необхідно зробити три кроки: накласти повні блокувальні санкції на весь фінансовий сектор рф; цілком відмовитися від надання послуг та співпраці з агресором у фінансовій сфері; досягти інституціональної ізоляції, розпочавши перехід до нової економічної політики без участі росії. “Вказані заходи відповідають трьом рівням нових фінансових обмежень щодо РФ, які можуть реалізовуватися поетапно впродовж найближчих місяців”, – додають експерти групи Єрмака-Макфола. За їх словами, необхідно накласти повні блокувальні санкції на 30 найбільших російських банків з державним капіталом, Московську біржу, Національний розрахунковий депозитарій, Національний кліринговий центр.

Ситуація станом на 24 червня 2022 року

  • Британія запровадила додаткові санкції проти росії, які забороняють експорт до країни-агресора банкнот фунтів чи євро, технологій та авіаційного палива. Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Британії. Так, забороняється експорт товарів і технологій, що використовуються для внутрішніх репресій (зокрема, зброї), товарів та технологій, що стосуються хімічної та біологічної зброї, морських товарів та технологій, а також додаткових нафтопереробних і важливих галузевих товарів та технологій. Зокрема, йдеться про заборони на експорт або використання в росії авіаційного палива та паливних добавок. Цей пункт включає в себе і відповідну технічну допомогу, фінансові та брокерські послуги. Крім того, забороняється надавати технічну допомогу, чи інші послуги, пов’язані з імпортом чавуну та сталі.
  • Американський виробник мережевого обладнання Cisco Systems Inc заявив, що згортатиме свій бізнес у рф і білорусі. Про це пише Reuters. Компанія припинила ділові операції у цих країнах, у тому числі продаж та обслуговування, у березні. “Cisco згортає свій бізнес у росії та білорусі, оскільки темпи відходу західних компаній прискорюються”, – пише агентство.

  • Російські виробники газованих напоїв зіткнулися з нестачею вуглекислого газу – дефіцит інгредієнта оцінюється в 10-20% і може призвести до скорочення асортименту. Про це пише “Комерсант” із посиланням на учасників ринку. За словамии джерел газети на ринку, проблеми із закупівлею вуглекислого газу з’явилися наприкінці травня – на початку червня. При цьому вуглекислий газ постачають щомісяця, якщо проблему не вирішать, то дефіцит зросте. Зазначається, що вуглекислий газ – це побічний продукт під час виробництва добрив, а їх постачання на зовнішній ринок скоротилися після початку війни в Україні.
  • Найбільший у рф видобувач срібла Polymetal заявив про накопичення на своїх складах зливків срібла через складнощі зі збутом. Про це йдеться у заяві компанії. Компанія зазначила, що вона зараз не має надійних каналів експорту та можливостей збуту на внутрішньому ринку, а доступ до колишніх ринків закрили санкції.

  • Компанія Nike – американський виробник спортивного взуття та одягу – вирішила остаточно піти з російського ринку: сайт і додаток Nike будуть недоступні в росії. Про це йдеться у заяві на російському сайті Nike.

  • Провідний виробник програмного забезпечення корпорація Microsoft планує продовжувати скорочення бізнесу в росії доти, доки від нього нічого не залишиться. Про це президент корпорації Бред Сміт заявив у інтерв’ю The Washington Post. “Коли йдеться йде про росію, ми, як і всі інші, переважно бачимо, що наш бізнес скорочуватиметься і скорочуватиметься, і скорочуватиметься, і скорочуватиметься допоки, врешті-решт, там майже або взагалі нічого не залишиться”, – сказав голова компанії.
  • Найбільший у світі виробник фанери – російська компанія “Свєза”, що належить підсанкційному мільярдеру Олексію Мордашову, змушена відправляти співробітників у простій через відсутність замовлень. Про це генеральний директор компанії Анатолій Фішман заявив у Раді Федерації, де обговорювали стан лісопромислового комплексу, пише російський Forbes.

  • Чеська інвестиційна група PPF Group оголосила про продаж за 42,8 млрд. руб. контрольної частки 50,5% у всіх російських дочірніх компаніях, повідомляє РБК з посиланням на річний звіт холдингу, в якому уточнюється, що активи реалізовуватимуться у два етапи. Так, спочатку PPF позбавиться від 50,5% у банку «Хоум Кредит енд Фінанс», компанії «Хоум Кредит Страхування», мікрокредитної компанії «Купи не накопичуй», сервіс для продажу товарів чи послуг у кредит ТОВ «Завжди Так» та «Форвард Лізинг». Після продажу Home Credit B.V. перестане контролювати операції у росії. На другому етапі, який має завершитися до листопада 2023 року, група зробить форвардний продаж акцій російських компаній, що залишилися.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”