За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 21 червня

21 червня 2022, 10:36Новини177

Этот материал также доступен на русском

ЄС та й увесь світ залишаються непохитними у своїй прихильності до суверенітету та територіальної цілісності України

  • Посилання скопійованоlink copied

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити санкції, введені ЄС у відповідь на анексію Криму та Севастополя Росією, до 23 червня 2023 року. Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

Чинні до сьогодні санкції були вперше введені в червні 2014 року.

Вони включають заборону на ввезення в ЄС продукції з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також заборону інфраструктурних або фінансових інвестицій та туристичних послуг з незаконно анексованого Криму або Севастополя. Експорт певних товарів та технологій до кримських компаній або для використання в Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах або для розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів, також підпадає під обмеження ЄС.

Як заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у своїй декларації від імені ЄС від 25 лютого 2022 року, через вісім років після насильницької і незаконної анексії ЄС не визнає та продовжує засуджувати незаконну анексію Кримського півострова як серйозне порушення міжнародного права.

ЄС залишається непохитним у своїй прихильності до суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та відданий повній реалізації своєї політики невизнання.

Ситуація станом на 21 червня 2022 року

  • Парламент Канади може найближчим часом ухвалити закон, який передбачатиме можливість замороження і конфіскації пов’язаних із росією активів, які потрапили під санкції. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це на брифінгу в понеділок заявила заступниця прем’єр-міністра, міністерка фінансів Канади Христя Фріланд. “Що стосується санкцій проти росії, то я сподіваюсь, що у найближчі дні мій законопроєкт щодо бюджету буде ухвалений. Він уперше в історії Канади містить норми, які дозволять нам конфіскувати, а також заморожувати підсанкційні активи”, – зазначила Фріланд. Вона додала, що обговорювала цю ідею зі США та іншими міжнародними партнерами.

  • Французька мережа спортивних товарів Decathlon з 27 червня призупиняє діяльність в рф: будуть закриті як магазини, так і продаж на сайті. Про це повідомляється на російському сайті мережі. Причиною зупинки роботи в Decathlon називають труднощі з поставками і обіцяють, що клієнти отримають всі вже оформлені замовлення.

  • Імпорт легкових автомобілів з Китаю до росії скорочується другий місяць поспіль, впавши у травні поточного року майже до $32 млн після падіння у квітні до $84,6 млн із березневих $190,7 млн, повідомляє газета «Комерсант» з посиланням на дані митної статистики КНР. Як зазначає видання, імпорт легкових автомобілів та компонентів з Китаю не зростає, навіть незважаючи на вичерпання запасів європейських автомобілів та припинення виробництва на «АвтоВАЗі». Експерти пояснюють таку тенденцію як слабким попитом на російському авторинку, що продовжує падати, так і складнощами з логістикою. Причому аналітики вважають, що автоконцерни з Китаю не збільшуватимуть поставки в РФ через загальний дефіцит машин у світі, а також неясність майбутньої політики російської влади в автопромі.

До речі

Ураження санкційною зброєю: хроніки 20 червня
Новини • Війна з Росією
  • У Німеччині вперше через санкції проти росії за напад на Україну не лише “заморозили” активи, а й фактично конфіскували нерухомість. Про це пише Bild. Прокуратура Мюнхена з 14 червня конфіскувала три об’єкти нерухомості (приватні квартири), а також банківський рахунок, на який надходили щомісячні орендні платежі на суму близько 3500 євро. Обвинуваченим по справі проходить депутат Держдуми РФ, ім’я якого не називається. Його дружина зареєстрована за місцем проживання в Мюнхені. Причиною розслідування і конфіскації стало те, що депутат проголосував за резолюцію із закликом до президента РФ Владіміра Путіна визнати незалежність так званих “ЛНР” і “ДНР”.

  • З 10 липня в Естонії набуде чинності повна заборона на ввезення з росії довгого переліку підсанкційних товарів, включаючи алкогольні напої, що поширюється, зокрема, на приватних осіб. Про це пише ERR. Заборона пов’язана з прийнятими на рівні ЄС санкціями з метою запобігання купівлі російських товарів, які приносять росії істотний дохід і тим самим сприяють фінансуванню агресії проти України. Повна заборона зокрема поширюється на ввезення алкогольних напоїв міцністю менше 80%. Також заборонено імпорт із РФ меблів, деревини, добрив та низки інших товарів, які приватні особи щодня привозили із собою з росії.
  • Російська авіакомпанія AZUR air призупинить експлуатацію майже половини літаків, що залишилися у неї після запровадження санкцій. Про це йдеться у листі гендиректора компанії Євгена Корольова до співробітників, повідомляє російський Інтерфакс. Згідно з документом, у літній сезон AZUR air планує задіяти близько 12 літаків Boeing 767-757. При цьому, за даними джерела, близького до керівництва компанії, всього в її парку зараз 22 літаки: по 10 Boeing 767 та -757 та по одному -777 та -737. Зараз єдиний закордонний напрямок польотів AZUR air – Туреччина. Водночас у листі зазначається, що компанія “була змушена” згорнути польотну програму в Сочі щоб “зберегти ресурс повітряних суден”. “Це необхідне рішення, щоб забезпечити максимальну безпеку польотів, поки ми шукаємо нові канали постачання запчастин”, – написав у листі Корольов.

  • Мінфін РФ закладає в проект бюджету на 2023-2025 роки дефіцит федерального бюджету. Такі оцінки наведені у проєкті Основних напрямів бюджетної, податкової та митно-тарифної політики на 2023 рік та на плановий період 2024-2025 років, підготовленому Мінфіном РФ, повідомляє російський Інтерфакс. Згідно з прогнозами Мінфіну, дефіцит федерального бюджету у 2022 році складе 1,67 трильйона рублів, у 2023 році – 1,59 трлн рублів, в 2024 році він скоротиться до 1,413 трлн руб., а у 2025 році – до 1,36 трлн рублів. Це відповідає 1,2%, 1,1%, 0,9% та 0,8% прогнозного ВВП відповідно.
  • Фінансування проектів у росії японськими банками, включаючи кредити, інвестиції та інше, у березні цього року (заключний місяць фінроку в Японії) зменшилося відразу на 15,3% у річному зіставленні до $8,02 млрд, повідомляє ПРАЙМ із посиланням на публікацію в газеті «Іоміурі». Раніше найбільші в Японії банківські групи – Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui і Mizuho – підрахували, що за підсумками 2021 фінансового року, що завершився 31 березня, їх втрати перевищили 350 млрд ієн ($2,71 млрд) і були в основному спричинені неможливістю повернення клієнтами кредитів у світлі введених проти росії санкцій.

  • Послу росії у Великій Британії Андрію Келіну до особливого розпорядження заборонено відвідувати будівлю парламенту у Вестмінстері. Про це повідомляє британська газета The Guardian. Видання уточнює, що офіційне повідомлення про заборону щодо Келіна було оприлюднено 20 червня, проте неофіційно воно поширюється від початку війни РФ в Україні на всіх акредитованих російських дипломатів та офіційних осіб.
  • Додатки Газпромбанку та Московського кредитного банку (МКБ) більше недоступні у App Store. Про це повідомляє “Комерсант”. Чому були видалені програми, не повідомляється. Раніше США ввели санкції проти обох кредитних організацій та були відключені від SWIFT.
Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”