За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 11 серпня

11 серпня 2022, 08:39Новини236

Этот материал также доступен на русском

Вплив санкцій на російську економіку у довгостроковій перспективі буде тільки зростати

  • Посилання скопійованоlink copied

Найбільший вплив санкцій Заходу щодо економіки Росії ми побачимо не раніше наприкінці 2023 року за умови відсутності нових обмежень. Про це повідомляється у новому дослідженні Київської школи економіки.

Аналітики зазначають, що вплив санкцій на російську економіку у довгостроковій перспективі буде тільки зростати, оскільки прогнозується обмеження експорту енергоносіїв агресора. Наразі в дослідженні зазначають, що падіння економіки Росії за 2022 рік зазнало коригування з 10-30% до 6-9,5%. А рівень річної інфляції скоротився з прогнозованих 20% до 12-15%. У KSE пояснюють, що головною причиною таких змін є високі ціни на ринку енергоносіїв.

Вплив санкцій вже здійснив серйозні зміни в економіці в середині країни. Так, скорочення виробництва автомобілів у Росії за червень становило 62% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А промислове виробництво у червні впало на 1,8% у порівнянні з тим самим періодом 2021 року.

Дослідники наголошують, що основні санкції, що стосуються російського енергетичного сектору ще не набули чинності. Відтак, 5 грудня набудуть чинності санкцій на експорт російської морської нафти до Євросоюзу, а 5 лютого 2023 року – російських нафтопродуктів. Водночас, обсяг продажів російського газу в Європу становить третину від рівня минулого року, і, схоже, буде знижуватися з цього моменту, а фактично припиниться не пізніше 2024 року, коли Німеччина очікує бути повністю незалежною від російського газу.

Ситуація станом на 11 серпня 2022 року

  • Індекс ділової активності у російських регіонах впав до мінімуму з початку повномашстабного вторгнення РФ в Україну та санкцій у відповідь на такий крок країни-агресора. Про це свідчать дані російського Національного дослідницького університету “Вища школа економіки”, пише РБК. Індекс у червні впав до мінімуму з початку вторгнення та запровадження санкцій проти РФ та становить 39,8%. Найбільший спад зафіксований у сфері торгівлі, найгірші результати показали Уральський та Приволзький федеральні округи. При цьому ще на початку 2022 року економічна активність зростала більш ніж у 70 із 82 регіонів. Індекс розраховується на основі щомісячних даних Росстату про динаміку п’яти найважливіших секторів економіки: промисловості, будівництва, роздрібної торгівлі, оптової торгівлі та платних послуг.

До речі

Ураження санкційною зброєю: хроніки 9 серпня
Новини • Війна з Росією
  • Суд наклав арешт на російську частку у дніпровській фармкомпанії “Вента.ЛТД”, її посадовців підозрюють у відмиванні коштів та пособництві державі-агресору. Про це повідомляють пресслужба Національної поліції, Офісу генпрокурора. Арештовані активи передано до Нацагентства України з питань розшуку та управління активами (АРМА). У межах кримінального провадження правоохоронці задокументували факт протиправної діяльності службових осіб підприємства, чверть статутного капіталу якого належить російському бенефіціару. Хоча назва компанії прямо не називається, на опублікованому Нацполіцією відео можна розібрати логотип дніпровського фармдистрибʼютора “Вента.ЛТД”. Ця компанія, за даними Youcontrol, на 24% належить російській АТ “Катрен”. Ще по 24% – у власносні німців Генріха та Ганни Ріттер.

  • Суд наклав арешт на корпоративні права підприємства, пов’язаного з компаніями РФ, на загальну суму понад 2,3 млрд грн, а також на 35 об’єктів нерухомості цього підприємства. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. За даними слідства, службові особи підприємства – одного з найбільших виробників органічних хімічних речовин на території України, упродовж 2017-2022 років ухилилися від сплати податків на суму понад 3 млрд грн. “При цьому вони протиправно перерахували на користь юридичної особи-нерезидента, підконтрольної російській нафтовій компанії, понад 5 млрд грн з метою їх легалізації”, – йдеться у повідомленні.
  • Виробник кормів для тварин Purina (входить у Nestle) зупинив виробництво та постачання в Росії кормів Friskies, Cat Chow, Dog Chow, Gourmet та Darling Dog. Про це пише видання Shopper’s із посиланням на оператора гарячої лінії. У компанії пояснили, що їй довелося зупинити виробництво через логістичні складнощі з постачанням сировини.

  • Російські металурги критично залежать від іноземного ключового обладнання та через санкції будуть змушені шукати обхідні шляхи його покупки або переходити на менш якісні аналоги. Про це пише “Комерсант” із посиланням на проєкт розвитку металургійної галузі РФ до 2030 року, з яким ознайомилась газета. Мінпромторг РФ, який є розробником документа, зазначає, що практично все обладнання по всьому ланцюжку створення вартості походить з так званих “недружніх країн”: так, санкції ЄС забороняють постачання до Росії. “Зокрема, у Росії практично немає технологій виробництва високоякісних вогнетривів для доменного та сталеплавильного виробництв. Практично всі їхні види ввозяться з-за кордону, а ті, що виробляються в Росії, не відповідають світовим стандартам. Крім того, Росія відстає від світових лідерів за технологіями сталеливарного сектора, обладнання для переділів аглодоменного циклу, прокатними станами, не виробляються лінії оцинкування, лінії полімерних покриттів, нагрівальні печі. Практично втрачено виробництво валків для прокатних станів, які останнім часом здебільшого імпортувалися”, – йдеться у статті.
  • Європейський авіаконцерн Lufthansa не користуватиметься повітряним простором Росії до 25 березня 2023 року через війну в Україні. Про це повідомили в авіакомпанії, передає liga.net. У пресслужбі авіаперевізника додали, що всі рейси компанії з Росії та до Росії скасовано на цей період через поточну нормативно-правову ситуацію.

  • Група “Волга-Днепр” – найбільша вантажна авіагрупа Росії – скоротить у авіакомпаніях AirBridgeCargo і “Атран”, що належать їй, понад 200 пілотів, що літали на “боїнгах”. Про це пише РБК із посиланням на джерела, близькі до групи. Компанія зберегла лише кілька екіпажів на випадок, якщо вона отримає дозвіл від Мінтрансу РФ на повернення літаків іноземним лізинговим компаніям. Загалом на початок року, за даними РБК, в AirBridgeCargo працювало понад 300 пілотів, в “Атрані” – близько 110. “Волга-Днепр” – найбільша вантажна авіагрупа Росії. На початку 2022 вона займала 51% російського ринку авіаційних вантажоперевезень. Наразі група “Волга-Днепр” продовжує польоти на російських літаках Ан-124 та Іл-76.
  • Міністерка у справах Європи й управління власністю Фінляндії Тютті Туппурайнен заявила, що фінська державна компанія Gasum повністю припинить імпорт скрапленого природного газу з Росії. Про це повіомляє Helsingin Sanomat, передає Європейська правда. “Імпорт СПГ з Росії повинен припинитися, оскільки Фінляндія і решта Європи повинні позбутися російської енергетики. Це бажання державного власника і це також було вказано у висновках Європейської Ради”, – сказала Туппурайнен.
  • Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський підтримує пропозицію заборонити видачу шенгенських віз росіянам через війну в Україні. Про це повідомляє агентство CTK. За його словами, призупинення видачі шенгенських віз громадянам РФ може стати “черговою ефективною санкцією”. Крім того, Липавський упевнений, що поки триває війна, про якийсь туризм для росіян «не може бути й мови». Він також нагадав, що Чехія однією з перших серед країн Євросоюзу призупинила видачу віз громадянам Росії буквально на другий день після початку війни. Винятки зроблені лише для тих, хто прибуває до європейської країни з гуманітарними цілями, наприклад, ховаючись від переслідування влади.

  • Санкції проти Росії вже призвели до проблем зі спеціальним обладнанням у великих московських театрах, і найгостріше питання стоїть зі світловою технікою, яка раніше закуповувалась у Європі, повідомляє газета «Комерсант». Як розповіло джерело, близьке до театру ГІТІСу, ще навесні ціни на нове європейське обладнання, пульти, прожектори та ін. підскочили в середньому на 200–250%. Причому тоді деяка техніка, наприклад, пульти від ETC (Electronic Theatre Controls — американський виробник світлового обладнання), ще була доступна на сайтах дистриб’юторів. Проте, зазначає газета, техніці потрібен регулярний ремонт, який затягується через відсутність запчастин. Для вирішення проблем театри мають намір вдаватися до китайських аналогів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”