За кордоном

Ураження санкційною зброєю: хроніки 1 липня

1 липня 2022, 10:04Новини413

Этот материал также доступен на русском

Російська економіка у травні 2022 року скоротилася на 4,3% у річному порівнянні після зниження на 2,8% у квітні

  • Посилання скопійованоlink copied

За даними Мінекономрозвитку рф, російська економіка у травні 2022 року скоротилася на 4,3% у річному порівнянні після зниження на 2,8% у квітні. Про це пише “Интерфакс”.

У січні зростання російської економіки становило 5,7%, у лютому – 4,1%, у березні – 1,3%. Зростання ВВП за підсумками січня – травня 2022 року відомство оцінило на рівні 0,5% у річному порівнянні.

Зростання ВВП за підсумками січня-травня 2022 міністерство оцінило на рівні 0,5% у річному порівнянні. “Основними факторами зниження ВВП, як і раніше, залишаються транспортно-логістичні обмеження та скорочення внутрішнього попиту”, – йдеться у доповіді міністерства.

З базових галузей економіки прискорилося падіння оптової торгівлі (мінус 15,5% р/р у травні після мінус 11,9% р/р на місяць раніше). “У будівництві та сільському господарстві темпи зростання сповільнилися, але зберегли позитивну динаміку”, – заявили у міністерстві.

В принципі, правильним курсом йдуть, слідом за російським кораблем.

Ситуація станом на 1 липня 2022 року

  • Австралія розширила обмежувальні заходи проти росії, йдеться у повідомленні уряду країни, опублікованому на його сайті. До списку санкцій потрапили 16 росіян, серед яких — олімпійська чемпіонка Аліна Кабаєва, двоюрідний брат російського президента Ігор Путін і його син Роман Путін, ще один двоюрідний брат президента Михайло Путін, а також російські бізнесмени і високопосадовці та їхні родичі. Раніше Канберра вже запровадила санкції проти вищого керівництва росії, зокрема президента володимира путіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова, міністра оборони Сергія Шойгу. Також на початку квітня в Австралії схвалили санкції проти низки «представників еліти та олігархів, близьких до путіна».

  • Міністерство фінансів США заблокувало активи на понад 1 млрд дол, які зберігаються в трасті у Делавері – у відомстві дійшли висновку, що у цій організації тримав кошти російський олігарх Сулейман Керімов. Про це пише Financial Times. “Керімов використовував складну низку юридичних структур і підставних осіб, щоб приховати свій інтерес до Heritage Trust”, — заявило Міністерство фінансів США. Там додали, що кошти “інвесувалися у великі державні та приватні американські компанії та управлялися низкою американських інвестиційних компаній та фасилітаторів”.

До речі

Ураження санкційною зброєю: хроніки 30 червня
Новини • Війна з Росією
  • Суд арештував корпоративні права туркомпанії TUI, яка пов’язана з російським металургійним олігархом – прокуратура передала в АРМА арештовані активи. Про це повідомляють пресслужби СБУ та столичної прокуратури. У СБУ встановили, що кінцевим бенефіціаром цієї компанії є російський мільярдер, наближений до політичної верхівки рф.

  • Американська технологічна компанія Nvidia перестала продавати та продовжувати російським компаніям ліцензії на своє програмне забезпечення для хмарного геймінгу. Про це пише “Комерсант” із посиланням на засновника сервісу Loudplay Віталія Стародубова та неназване джерело у великому російському IT-холдингу. Йдеться про систему Nvidia Grid. З сайту Nvidia також видалено російських партнерів.

  • Іспанський виробник санітарної кераміки Roca Group підписав протокол про наміри передати свій бізнес у росії місцевому менеджменту. Відповідну заяву оприлюднено на сайті компанії. “Група йде на цей крок після ретельної оцінки можливостей компанії на цьому ринку. Остаточне закриття цієї угоди залежить від схвалення місцевими органами влади та завершення адміністративних процедур”, – зазначається у повідомленні. Roca Group працювала в росії з 2004 року через дочірню компанію ТОВ “Рока Рус”, була одним з найбільших виробників сантехніки в росії.

  • Американська компанія виробник спортивного взуття Converse залишає ринок росії. Про це повідомляє “Лента.Ру” з посиланням на одкровення співробітників компанії, які повідомили, що онлайн-магазин фірми перестане працювати наступного тижня.
  • Консульство Бельгії в росії припиняє видачу короткострокових віз, зокрема туристичних, з 1 липня. Про це йдеться в повідомленні оператора візових центрів VFS Global, передає Укрінформ. Як повідомляється, з липня візовий центр Бельгії у рф буде приймати заяви тільки на студентські, робочі візи, а також візи для возз’єднання сім’ї.

 

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”