Огляд ЗМІ

Українців попередили про стрибок цін на продукти: чим треба запастись перед Великоднем

22 березня 2023, 12:50Новини1160

Православний Великдень у 2023 році відзначатиметься 16 квітня, а католицький – 9 квітня

  • Посилання скопійованоlink copied

В Україні очікується новий стрибок цін на продукти. Вони подорожчають перед Великоднем на 15%. Названо асортиментні позиції, якими потрібно запастися наприкінці березня та на початку квітня.

Православний Великдень у 2023 році відзначатиметься 16 квітня, а католицький – 9 квітня. Продукти традиційно дорожчають перед святами, і цей рік не стане винятком. Економіст Олег Пендзин спрогнозував ситуацію на ринку.

 

 

На скільки подорожчають продукти в Україні

За даними експерта, продукти не подорожчають так сильно, як після оголошення воєнного стану в країні. Однак очікується підвищення цін на популярні товари.

Максимально зросте вартість яєць, м’яса, сметани, молочної продукції, зокрема масла, та ранніх овочів. Українцям порадили зробити запаси, щоб заощадити у квітні.

Аналітики нагадали, як минулої весни продукти рекордно подорожчали перед Великоднем – на 50 та 100%. Причиною стали бойові дії на території нашої країни та різке падіння економіки. Пензін зазначив, що у виробників буде спокуса підняти ціни, але ніхто в наші дні не платитиме по 150 гривень за десяток яєць або 200 гривень за кілограм помідорів.

“Бо немає таких грошей у людей”, – зазначив експерт.

За словами економіста, продукти у “Великодній сезон” зростуть на 10-15%. Тому є сенс купити деякі товари тривалого зберігання вже зараз, не чекаючи на зліт цін.

Раніше завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інна Сало прокоментувала подорожчання овочів та фруктів. Вона пов’язала підвищення вартості з сезонним фактором та Великим постом, у який збільшується попит на їжу рослинного походження.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму