Зверніть увагу

Українські біженці за кордоном зобов’язані декларувати в Україні всю отриману від іноземців допомогу

31 січня 2023, 11:00Новини261

При цьому податок на цей дохід не сплачується

  • Посилання скопійованоlink copied

Українці, котрі скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном, зобов’язані задекларувати допомогу від цих країн, при цьому податок на цей дохід не сплачується.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець повідомив у Телеграмі.

“Мільйони громадян України змушені шукати притулок в інших країнах після початку повномасштабної війни. Перебуваючи за кордоном, багато хто з них отримує грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та їх державних фондів, іноземних компаній та організацій”, – написав він.

У зв’язку з цим до Офісу омбудсмена звертаються громадяни України з питанням: “Чи потрібно декларувати таку допомогу в Україні та сплачувати з неї податки?”

Лубинець повідомив, що згідно з Податковим кодексом України, платники податків зобов’язані подавати річну декларацію про майновий стан та доходи з подальшою сплатою податків. Проте чинне законодавство передбачає виняток щодо оподаткування доходів за кордоном. Це стосується осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації та скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном та отримують допомогу від іноземних держав, їх державних фондів.

Таким чином, громадяни України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, зобов’язані задекларувати як іноземний дохід отриману допомогу від іноземних держав, держфондів, іноземних компаній та організацій. При цьому податок на цей іноземний дохід та військовий збір із суми такої допомоги не визначається та не сплачується.

Податкову декларацію громадяни України мають можливість подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі “ЕК для громадян” – “Податкова декларація про майновий стан та доходи”.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ДПС

Статті • Влада i люди
Слід зразу наголосити, що ніяких кардинальних змін у принципах оподаткування доходів фізичних осіб не відбулось

ДПС

Статті • Влада i люди
Можна прогнозувати збільшення звернень органів ДПС до судів із позовами про стягнення боргів з податків та зборів

ДПС

Статті • Влада i люди
Норми права постійно зазнають трансформації

ДПС

Статті • Влада i люди
Платники податків зобов’язані зберігати оригінали відповідних документів, що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку

ДПС

Статті • Влада i люди
Податкова амністія — це остання можливість для фізичних осіб легалізувати свої статки

ДПС

Статті • Влада i люди
У 2021-му у фокусі уваги податківців будуть підприємства, що здійснюють діяльність у сфері фінансів, оптової та роздрібної торгівлі, підприємства транспорту та переробної промисловості