Україна планує розпочати виробництво ядерного палива за три роки, – “Енергоатом”

17 березня 2023, 14:32Новини337

Этот материал также доступен на русском

Проєкт реалізується “Енергоатомом” у межах співпраці з американською компанією Westinghouse.

  • Посилання скопійованоlink copied

Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440.

Як повідомляє пресслужба Мініенерго, міністр енергетики Герман Галущенко та очільник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін відвідали підприємство, де вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків, а згодом і для експорту до інших країн.

Проєкт реалізується “Енергоатомом” у межах співпраці з американською компанією Westinghouse.

За словами міністра, на виробничій лінії українського підприємства вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій.

У 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво голівок для паливних касет. Зазначені компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для потреб “Енергоатома” на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін додав, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива “Енергоатом” планує вийти за три роки.

“Сьогодні наші фахівці-ядерники спільно з американськими партнерами працюють над тим, щоб витіснити Росію зі світового ринку ядерних технологій”, – підкреслив Галущенко.

Низка європейських країн наразі залежать від російських ядерних технологій. Зокрема, у Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу. Утім, Україна перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. За словами Галущенка, у перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму