УАСГ закликала Президента заборонити імпорт російського пального

20 квітня 2023, 16:29Новини2216

Українська Асоціація скрапленого газу звернулась до Президента України стосовно критично недопустимої ситуації на ринку скрапленого газу, що пов’язана з постійним постачанням російських енергоресурсів

  • Посилання скопійованоlink copied

Українська Асоціація скрапленого газу (УАСГ) звернулась до Президента України стосовно критично недопустимої ситуації на ринку скрапленого газу, що пов’язана з постійним постачанням російських енергоресурсів в Україну.

Текст звернення опублікований на офіційній сторінці Асоціації у Facebook.

«3 метою зупинення постачання скрапленого газу з країни агресора, Асоціація УАСГ пропонує скасувати Постанову КМУ N°624 «Питання запровадження спеціального мита на окремі товари походженням з Російської Федерації, що ввозяться на митну територію України», натомість розглянути можливість прийняття нормативного документа, який дозволятиме імпорт скрапленого газу виключно при наявності сертифікату походження або сертифікату походження EUR.1», — йдеться у зверненні.

В профільному об’єднанні пояснили, що після початку агресії росії постачання скрапленого газу в Україну почалося через західні та південно-західні кордони країни. Головними джерелами постачання стали країни Європи, Африки та Америки. Ключовими транзитними країнами стали Польща, Румунія та країни Балтії.

«Майже за рік були відпрацьовані логістичні потоки та напрямки на ринок України. Ринок скрапленого газу був найбільш мобільним та стійким до змін в 2022 році. Але за цей період також було встановлено факти зростання постачання скрапленого газу російського походження через території наших головних транзитерів. Асоціація УАСГ впевнена, що частина російського ресурсу періодично надходить до українського ринку під виглядом невизначеного походження», — наголосили в УАСГ.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу і дизпального, що потрапляють із країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросли до критичних масштабів.

Одним із засобів протистояння цьому в «А-95» називали внесення кодів нафтопродуктів у постанову уряду №1147 від 30 грудня 2015 р.. Обов’язковим кроком, на погляд експертів, має стати впровадження загороджувального мита на пальне невизначеного походження, обсяг якого ліквідував би цінову перевагу російського ресурсу.

Також, вважають аналітики, додаткового контролю потребує сертифікація пального. Зокрема необхідно налагодити безперервну співпрацю з емітентами сертифікатів про походження у країнах-постачальниках пального на визначення автентичності й кількості виданих сертифікатів.

Як повідомляв enkorr, НАУ закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження й запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

НААКУ

Статті • Влада i люди
Обов`язок АК провести аналіз фінансово-господарського стану боржника кореспондується із відповідальністю арбітражного керуючого за невиконання або неналежне виконання, покладених на нього обов`язків

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

НААКУ

Статті • Влада i люди
Чим більше арбітражних керуючих проголосує, тим чіткішим і однозначним вийде сигнал від спільноти

НААКУ

Статті • Влада i люди
Національний банк України стає обов’язковим учасником справ про банкрутство страховика

НААКУ

Статті • Влада i люди
Висновки за результатом проведеного аналізу ФГД – це головне підґрунтя для розшуку та повернення активів боржника