У ВР зареєстрували законопроєкт про зупинення проваджень у сфері банкрутства на період війни

29 листопада 2022, 16:07Новини757

Этот материал также доступен на русском

Фактично йдеться про мораторій на банкрутство юридичних осіб

  • Посилання скопійованоlink copied

У Верховні Раді зареєстрували законопроєкт №8231 від 28.11.2022 щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період воєнного стану, який передбачає зупинення проваджень у справах про банкрутство юридичних осіб.

Авторами проєкту (Разумков Д.О., Дмитрієва О.О., Микиша Д.С., Мазурашу Г.Г., Шпак Л.О., Бакумов О.С., Кузнєцов О.О., Касай К.І., Саладуха О.В., Юнаков І.С., Яковлєва Н. І., Петруняк Є.В., Новіков М.М., Козак В.В., Ніколаєнко А.І., Бабій Р.В.) пропонується доповнити Прикінцеві положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно документу, не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 24 лютого 2022 року.

Провадження, які були відкриті після 24 лютого – зупиняються. Відновленню вони підлягають через 90 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Якщо боржник не може виконувати фінансові зобов’язання, то має протягом місяця звернутися до господарського суду для визнання його банкрутом. Автори законопроєкту пропонують продовжити цей термін, але тільки якщо боржник доведе, що неможливість дотримання цього строку була спричинена воєнними діями.

Документ також передбачає призупинення нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника. Штрафні санкції за невиконання боржником таких зобов’язань не нараховуються. Прострочені зобов’язання, які передбачені планом санації чи реструктуризації боргів боржника, підлягають розстроченню на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника.

Необхідність таких змін, а фактично введення мораторію на банкрутство, пояснюється авторами проєкту наступним чином: “Реалізація проваджень щодо банкрутства підприємств, які тимчасово не можуть виконувати свої зобов’язання унаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації може призвести до того, що активи таких підприємств опиняться у руках кредиторів (наприклад, банків, постачальників електроенергії, газу тощо), які не є профільними операторами відповідних активів. Така ситуація призведе до значної втрати виробничого потенціалу України”.

“У зв’язку з цим існує необхідність підтримки українського бізнесу, який забезпечить сталий розвиток економіки та післявоєнне відновлення України”, – говориться у Пояснювальній записці до законопроєкту.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів